Trend klesající poptávky po koupi bytu potvrdil vedoucí partner finančního poradenství Deloitte Miroslav Linhart. „Jedním z důvodů jsou velké peníze pro financování bydlení, druhým určitá míra nejistoty spojená se situací na Ukrajině," zmínil.

Podle realitního makléře Roberta Schmidta už někteří developeři, kterým se nedaří nové byty prodat, tyto nemovitosti začínají pronajímat.

Špatnou aktuální situaci na trhu s byty vnímá třeba Lenka Valoušková. „Já mám štěstí, že vlastním svůj byt, ale jako problém to vnímám. Mám dceru, které je dvacet let a byt bude potřebovat. Je mi proto líto mladých, kteří mnohdy nedosáhnou na hypotéky a budou muset žít pouze v podnájmech," posteskla si.

Městské byty ve Vaculíkově ulici.
Už bez plísní: byty v městských částech Brna opraví, lidé ušetří za energie

Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy se navíc budou úrokové sazby hypoték zřejmě dále zvyšovat. „Nyní jsou kolem šesti procent, ale můžou vyrůst až na úroveň osmi nebo devíti procent. Inflace bude dále zrychlovat. Lze se domnívat, že ještě nejsme na vrcholu," prohlásil. Už v tuto chvíli přitom polovina žadatelů na hypotéky nedosáhne.

POMYSLNÝ REKORD

Přes propad prodeje nových bytů v Brně průměrná nabídková cena za metr čtvereční oproti předchozím obdobím ale stále roste. A to až na 127 200 korun. „Například ve stejném období roku 2020 byla průměrná cena 86 800 korun, loni 113 tisíc, letošních více než 127 tisíc opět posunulo laťku pomyslného rekordu," poznamenal Lamka.

Realitní makléř Schmidt přiblížil, že nyní neexistují náklady na výstavbu za metr čtvereční pod padesát tisíc. „Průměrná cena je kolem 130 tisíc, ale je tam patnáctiprocentní daň z přidané hodnoty. Člověk musí rozlišit, co si vezme stát a co zůstane developerovi. Hodně jich přemýšlí, jestli má vůbec smysl stavět," uvedl.

Dva Draci spojení v jednu soupravu jezdí nově v Brně na lince 1.
Specialita na kolejích: po Brně jezdí dva Draci v jednom, vůz měří 45 metrů

I on vidí zásadní problém v úrokových sazbách. „Střední třída, která kupovala byty na bydlení, si je nyní nemůže dovolit. Dneska musí být v Brně cena kolem sto nebo 110 tisíc korun za metr, aby si lidé byt koupili. Normální cena trhu je ale kolem 130 tisíc," řekl Schmidt.

Pokles cen bytů v celé republice podle odborníků zatím není reálná. „Spíše si myslím, že to může být záležitost některých podkategorií, například luxusních bytů v centrech měst, jako je právě Brno nebo Praha, a pak třeba panelových domů na periférii těchto měst. Tam může dojít k poklesu, ale spíše až v příštím roce," zamyslel se Kovanda.

NEJVÍC PRODEJŮ NA VEVEŘÍ

Ve druhém kvartálu letošního roku se podle analýzy Trikaya nejvíce prodávaly byty ve čtvrti Veveří, a to třicet. Pětadvacet pak v úplném centru města. Největší zájem měli ve druhém čtvrtletí lidé v Brně o byty 1+kk. Lidé jich koupili sedmasedmdesát.

Podle analýzy společnosti Impera Styl se v nabídkách brněnských developerů na začátku léta nachází 1 220 volných bytů, což je skoro třikrát více než před rokem. Tehdy zájemci o nový byt v Brně vybírali z nabídky čítající asi 440 bytů.

Zlepšení situace s drahými nemovitostmi v Brně nepomáhají podle Františka Šudřicha společnosti Impera Styl ani komplikace se schválením nového územního plánu. „Z pohledu rozvoje města je to nešťastná zpráva. Z dlouhodobého hlediska pak i pro budoucí zájemce o nové byty. Aktuální nabídka sice roste, ale ne natolik, aby byty zlevňovaly. Pro investory je naprosto kritická obrovská míra nejistoty – netušíme, podle jakých pravidel máme novou výstavbu projektovat,“ popsal Šudřich.

Průměrná cena bytů v novostavbách v Brně:

2. čtvrtletí 2016: 55 600 korun za m2

2. čtvrtletí 2020: 86 800 korun za m2

2. čtvrtletí 2021: 113 000 korun za m2

1. čtvrtletí 2022: 125 100 korun za m2

2. čtvrtletí 2022: 127 200 korun za m2

Zdroj: Trikaya

MICHAL HRABAL

BARBORA VOZKOVÁ