Obchodní pasáž v přízemí, v patrech kanceláře nebo několik bytů. Léta chátrající pasáž Jalta na Dominikánském náměstí zřejmě brzy znovu ožije. Vážný zájemce o budovu, jež vlastní město, totiž složil požadovanou kauci. „Pokud vše půjde hladce, obnovenou pasáž otevřeme do dvou let," uvedl investor Richard Saliba ze společnosti Premiere properties.

Pasáž se město snaží prodat již několik let. „Věřím, že zaplatit deset milionů kauce a nechat peníze jen tak ležet, to by rozumný investor neudělal," uvedl brněnský primátor Petr Vokřál.

Společnost Premiere properties vlastní několik budov v centru, které koupila jako chátrající a zrekonstruovala, třeba palác Padowetz na nároží Bašty a Masarykovy ulice.

Teď bude magistrát s investorem jednat. „Co v pasáži vznikne je na novém majiteli, ale před podpisem smlouvy to chceme vědět, aby se Jalta nevyužívala třeba jako kasino," poznamenal náměstek primátora Richard Mrázek. Kupní smlouvu projednají brněnští zastupitelé na začátku září.

Investor chce vrátit pasáži její původní funkci. „V přízemí počítáme s obnovou obchodní pasáže. Zatím nemáme jasný záměr, co uděláme se suterénními prostory, kde kdysi sídlilo kino, jsme však otevřeni jednání třeba s nějakým divadelním souborem," poznamenal Saliba. Podle odhadů jeho společnosti budou opravy stát kolem sto milionů korun.

Až dosud žádný ze zájemců nesložil kauci. V roce 2013 tehdejší brněnský náměstek primátora Robert Kotzian proto navrhl, aby budovu zrekonstruoval magistrát, a následně ji využíval jako sídlo pro své úředníky. Návrh neprošel. „Bylo by to nejefektivnější řešení. V každém případě je teď ale nejdůležitější, aby budova dále nechátrala," poznamenal nyní Kotzian.

Podobný názor má i opoziční zastupitel Oliver Pospíšil. „Je dobře, že se konečně našel kupec, který snad nevycouvá. Určitě k tomu přispělo i budování parkoviště na Panenské. Ideálně by v budově mělo vzniknout něco, co přiláká Brňany na Dominikánské náměstí a zajistí lidem vyžití třeba i ve večerních a nočních hodinách," zhodnotil Pospíšil.