Nebývale dlouhých jarních prázdnin se na začátku února dočkají brněnští školáci. Navazují totiž na pololetní prázdniny, díky čemuž si děti užijí deset dní volna. O co jsou děti spokojenější, o to více starostí mají jejich rodiče s vymýšlením prázdninového programu. Pokud chtějí své dítě poslat na příměstský tábor, musí si pospíšit. Termíny táborů míst totiž rychle ubývá.

Tradičně nejvíce aktivit nabízí pro děti v období jarních prázdnin Středisko volného času Lužánky. „Oproti loňskému roku jich zase o něco přibylo. Poprvé má svůj jarní příměstský tábor i pracoviště Lyska ve Starém Lískovci,“ řekla Anna Petrželková z Lužánek.

Kromě pobytového tábora mohou zájemci volit mezi sportovními, divadelními nebo tvořivými příměstskými tábory. „Zajímavou novinkou jsou například Scrapbookové jaráky, kdy si budou děti vytvářet vlastní zápisníky a foto alba. Většina turnusů má stále ještě volná místa. Na některé z nich se bude dokonce dát přihlásit i na poslední chvíli,“ doplnila Petrželková.

Vizualizace plánovaného olympijského parku v Brně.
Olympijský festival začne za měsíc. Ukáže třicet sportů

Rodiče, kteří chtějí svým dětem dopřát o prázdninách lyžování, ale sami s nimi vyrazit nemohou, využijí například Lyžařský příměšťák brněnské lyžařské školy Lemur. „Děti ráno autobusem vyzvedneme na Lesné nebo v Bohunicích a dovezeme je do areálu Fajtův kopec u Velkého Meziříčí. S našimi instruktory absolvují jednu dvouhodinovou lekci dopoledne a druhou odpoledne,“ uvedl Martin Dostalík ze společnosti Lemur.

Za týdenní lyžování zaplatí jedno dítě čtyři a půl tisíce korun. „Učíme děti od čtyř do dvanácti let od úplných začátečníků až po ostřílené lyžaře. Pokud se chce někdo přihlásit, na jarní prázdniny máme stále ještě volná místa,“ sdělil Dostalík.

Pro děti, které se chtějí blíže seznámit se zvířaty, už několik let zaměstnanci připravují jarní prázdniny v zoo. „Děti se dozví zajímavosti o zvířatech nebo se podívají do některých částí zázemí zoo,“ uvedla Zuzana Sommerová ze Zoo Brno.

Lvi Lolek a Kivu v brněnské zoo.
Zoo hlásí rekordní návštěvnost. Největším tahákem byl lví pár

Od jarních příměstských táborů se rozhodli upustit v brněnském vědeckém centru Vida. „Nebyl o ně tak velký zájem jako v létě. O to více ale přidáme termínů o letních prázdninách,“ vysvětlila mluvčí centra Hana Laudátová.

I přesto se ale na nadcházející prázdniny zaměstnanci centra připravují. „Do programu jsem přidali několik představení science show navíc. O víkendu také mohou lidé navštívit naše labodílny na téma Ledové království,“ dodala Laudátová.

Ilustrační foto
Kurzy na horách? Malí lyžaři stojí tisíce korun