Tomáš Rozehnal musí do centra města zajíždět autem kvůli práci každý den. Nejčastěji přitom využívá momentálně opravovanou Masarykovu ulici, kde je však podle něj jízda obtížná. „Na malém prostoru se zde auta míchají s chodci. Navíc se vozidla potkávají čelně v obou směrech bez možnosti vyhnutí, avšak s nutností couvání mezi chodci. Vjezd a výjezd autem touto ulicí je čistě adrenalinová záležitost,“ popsal svou zkušenost.

Na opravě povrchu u ústí Masarykovy do Nádražní ulice pracují zaměstnanci Brněnských komunikací. „Jedná se o zpětné uložení dlažby do speciální směsi. Tento úsek jsme vybrali jako nejvíce poškozený provozem dopravní obsluhy,“ uvedla mluvčí městské společnosti Vladimíra Navrátilová.

Žádné stížnosti na dopravu prozatím nezaznamenali. „Dopravní značení pro tuto opravu na místě je. Řidiči a chodci by jej měli respektovat,“ dodala.

FlixBus. Ilustrační foto.
Zelené autobusy FlixBus nově spojí Brno se Zlínem

Práce komplikující dopravu v centru se nelíbí ani Brňance Dagmar Matysové. „Centrum je rozkopané ze všech stran. Žiji v Černých Polích a odtud se nyní do centra dostávám jen velmi složitě. Vůbec se mi to nelíbí,“ kritizovala.

Opravu dlažby v Masarykově ulici však podle místostarostky Brna-středu Jasny Flamikové odložit nemohli. „Na její stav jsme měli opakované stížnosti, proto bylo nutné ji opravit co nejdříve. Provoz v této oblasti komplikují auta, která ulicí projíždí a dle informací ze stavby zde někteří i parkují. Proto jsme požádali o dohled městskou policii,“ konstatovala.

Stejný postup by přivítal i Rozehnal, který na špatnou dopravní situaci v Masarykově ulici upozornil. „Navrhuji po dobu stavby ponechat po celý den otevřený průjezd Novobranskou ulicí nebo prostě postavit alespoň na dvě nejrušnější hodiny ráno a odpoledne na místo městské policisty, kteří by dopravu řídili,“ zmínil.

Žádnou kolizní situaci prozatím brněnští strážníci, kteří místo kontrolují, řešit nemuseli. „Provoz je samozřejmě hustší, ale jeho usměrňování prozatím nebylo nutné. Kromě zúžení vjezdu do Masarykovy ulice ve směru od nádraží však dopravu komplikuje i to, že řidiči zásobování přišli ještě o vjezd v Rašínově ulici. Je proto nutné být obezřetnější,“ řekl mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

Opravy v Masarykově ulici začaly začátkem prázdnin. „Drobné dokončovací práce budou asi do poloviny září,“ zmínila za Brněnské komunikace Navrátilová.

V Rašinově ulici mění dělníci od června parovody za horkovody, skončit mají v srpnu. Od května pokračují práce také v okolí Jaselské. Odtud dělníci zmizí v říjnu.

Opravy v centru Brna• Od začátku prázdnin pracují dělníci na opravě dlažby v Masarykově ulici. Skončit mají v září.
• Práce komplikují cestu ulicí chodcům i řidičům.
• Podle místostarostky Brna-středu Jasny Flamikové bylo nutné dlažbu v Masarykově ulici vyměnit kvůli jejímu katastrofálnímu stavu. Poničila ji dopravní obsluha centra.
• Dělníci nyní pracují také v Rašínově ulici na výměně parovodů za horkovody. Práce mají skončit v srpnu.
• Až do října naopak potrvají opravy v okolí Jaselské ulice.