Letošní novinka byl třídenní festival zábavy In-joy, který se skládal z hudební, výtvarné a herní části. Navštívili ho tisíce mladých lidí. „Spolu s festivalem Dance life je chceme v příštím roce rozšířit a posunout ještě dál," řekl mluvčí brněnských veletrhů David Pokorný.

Na letošní Vystec Fest určený zejména rodinám s dětmi naváže v příštím roce den otevřených dveří. „Bude tam opět ohňostroj a přesný program brzy upřesníme. Zajímavý bude i veletrh Salima, který se nově otevře i lidem. Ochutnají tam potraviny, které ještě ani nejsou na trhu," doplnil Pokorný, podle kterého se výstaviště snaží hledat volná místa na trhu.

Podle analytika Karla Potměšila je snaha výstaviště o rozšíření svých služeb pochopitelná. „Projevuje se to už delší dobu, například nedávnou výstavbou pavilonu P, který je multifunkční, tedy vhodný nejen k pořádání veletrhů a výstav, ale i koncertů a dalších kulturních akcí," podotkl analytik.

Zlepšení ekonomických výsledků

Pořádání kulturních a zábavních akcí podle něj hlavní náplň, tedy výstavy a veletrhy, zatím nenahradí. „Ale umožňují využívat prostory mezi těmito akcemi a zlepšovat tak ekonomické výsledky podniku," dodal Potměšil.

Letos poprvé výstaviště hostilo studentský festival Majáles a účastníci si pochvalovali, že namísto rozbláceného nebo prašného povrchu mohli chodit po vydlážděném areálu. „Prostor výstaviště nám navíc umožnil oslavovat až do rána, protože jsme se mohli schovat do pavilonů," poznamenal organizátor Štěpán Neubauer.

Podle Pokorného chtělo výstaviště takovou akci uspořádat už několik let. „Jen nějakou dobu trvalo, než interpreti pochopili, že naše prostory jsou k tomu vhodné. Například Richard Krajčo si koncert v pavilonu P velmi pochvaloval," upozornil mluvčí.

Nové, zejména mladší návštěvníky do areálu přitáhne i vznikající centrum vědy, které právě v úterý oznámilo svůj budoucí název: Vida science centrum. Otevře příští rok v pavilonu D a hravou formou představí přírodní vědy. „Čekáme, že pohyb lidí bude veliký a v době veletrhů ještě naroste," uvedl manažer centra Lukáš Richter.