Současnou podobu získal park v sedmdesátých letech minulého století. Moravským náměstím projdou tisíce lidí denně. „Park je pro Brno důležitým místem, konají se tady kulturní akce a má být zelenou oázou odpočinku, kterou se teď stane. Stromy, jež tu teď stojí, doplní další dřeviny s rostlinami. Projekt také počítá se zadržováním vody, kterou poté bude park zavlažovaný,“ popsala brněnská primátorka Markéta Vaňková.

Park navrhovali architekti Consequence Forma architects. Na vítězném návrhu Janica Šipulová a Martin Sládek pracovali šest let. „Dominantou bude vodní zrcadlo o průměru třiceti metrů s osmdesáti tryskami. Okolo něj bude prstenec zeleně, který budou lemovat stromy a promenáda. Součástí je také nová kavárna s veřejnými záchody,“ přiblížil Sládek.

Ceny pohonných hmot na vybraných čerpacích stanicích v Brně k 28.2.2022.
Raketově rostoucí ceny benzínu na jižní Moravě: přes noc zdražení až o 2 koruny

V průběhu stavby bude centrální část parku nepřístupná. „Chodník táhnoucí se po obvodu ale průchozí bude. Odměnou za tato omezení bude krásný park, který bude sloužit všem lidem,“ omluvil se obyvatelům starosta Brna-středu Vojtěch Mencl.

Na opravu parku se složí město Brno s městskou částí. Představitelé Brna-středupoužijí mimo jiné i třicet milionů korun, které měly jít původně na údržbu či opravy městských bytů. Tento krok kritizovali opoziční zastupitelé. „Peníze vybrané na nájemném či utržené z prodeje městských domů a bytů budou použity k dorovnání nečekaně vysoké ceny za předvolební rekonstrukci parku,“ prohlásil před časem opoziční zastupitel David Oplatek.

ŠIMON HERMAN