„Jsme rozhodnuti, že tímto způsobem situaci řešit nebudeme. Chybí nám asi šest tisíc parkovacích míst, jejich pronájem by nedostatek nijak neřešil," vysvětlil starosta městské části Tomáš Kratochvíl. Žádnou oficiální žádost o pronájem podle něho radnice zatím neeviduje.

Moravská zemská knihovna v Brně. Ilustrační foto.
Do Moravské zemské knihovny jen bez bund a tašek. Jinak je kontrola zastaví

Za špatnou považuje situaci bystrcká obyvatelka Olga Andrésková. „Naštěstí máme vlastní garáž. Když k nám ale přijede návštěva, je s parkováním problém," poznamenala žena.

Podle magistrátu je jedním z možných řešení zpoplatnit parkovací stání. „Tam, kde poptávka překračuje nabídku, funguje nejlépe. Jednou z forem je například rezidentní parkování," popsal mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek.

Vedení městské části ale jeho zavedení neplánuje. „Platí totiž pouze přes den, kdy u nás volná místa jsou. Problém je hlavně večer a v noci," popsal Kratochvíl.

Ilustrační foto
Epidemie spalniček? Hygienici sledují čtyři lidi a nabádají k očkování

V budoucnu by situaci mohly řešit parkovací domy. „V příštím volebním období z nich chceme udělat prioritu. Teď řešíme školy a na parkování nezbývá čas," doplnil starosta.

NIKOLA POLÁČKOVÁ