Na brněnské radnici se ozývají rány. Není to střelba, to jen špunty lahví sdrahým mokem opouštějí hrdla. Nalévají se skleničky, hlavní branou proudí našňoření hosté. Slavnostní večeře pro delegáty zbrojního veletrhu začíná.

Co se to ale najednou děje? Mezi smokingy a uniformami vysokých důstojníků všech možných armád se míhá cosi barevného. Na nádvoří proniká skupina asi dvaceti klaunů sněkolika transparenty.

Usazují se a skandují. „IDET, obchod se smrtí, jídlo místo zbraní,“ a mávají vlajkou Klaunské rebelující armády.

Zahraniční hosté reagují většinou nechápavými úsměvy. Berou si skleničky, popíjejí a sledují kousky klaunů. Ti si hrají na vojáčky. Pochodují, posměšně salutují, skandují.

Svéráznou kulisu jim dělá několik mužů zásahové jednotky brněnské městské policie. Stojí srukama za zády a čekají, jestli dostanou povel kzásahu. Organizátoři jsou zmatení, nevědí, co počít. „Něco takového nikdo nečekal. Nevím, co stím uděláme, asi je necháme říct, co chtějí. A pak se uvidí,“ říká Hana Škrlová zprotokolu Brněnských výstav a veletrhů.

Na nádvoří vchází skupinka důstojníků svisačkami Saúdské Arábie. Klauni knim pohotově mašírují a předávají svůj dar, maketu bomby. „Present for you, dar pro vás,“ vysvětluje Arabům Milan Štefanec zbrněnského hnutí Nesehnutí. Důstojníci děkují.

Svérázně na klaunský protest reaguje čínská delegace. Vojáci srudými hvězdami nejdřív zaraženě stojí opodál, pak jeden znich vytahuje fotoaparát a pořizuje si památku. VPekingu ukáže soudruhům, kam vede demokracie. Tohle by vČíně neprošlo.

Ani vBrně to ale nemůže procházet do nekonečna. Po patnácti minutách legrace jde do tuhého, policistům přichází posila a instrukce. „Narušujete tady veřejný pořádek, proto vás vyzývám, abyste opustili nádvoří,“ obrací se policejní velitel kdemonstrantům. Ti reagují pískotem.

Muži zákona demonstranty vyvádějí násilím, některé vlečou po dlažbě. Zkroucené ruce za zády má nakonec i Štefanec, který do té doby vše natáčí. Policisté ale na výslovný rozkaz nikoho nebijí, jen klauny vykazují.

Konečně na nádvoří začíná hrát hudba a následuje úvodní projev. „Každý druh na této planetě má právo na obranu,“ pronáší brněnský primátor Román Onderka.