„Největší účast byla ve Zhoři na Brněnsku, tam odvolilo 63,64 procent lidí, v Holštejně na Blanensku pak dvaašedesát procent. A samozřejmě v újezdu Březina, kde jsou tři voliči, byla stoprocentní účast. Naopak v jednom okrsku v Hodoníně byla jen 13,81 procenta," uvedla volební koordinátorka Eva Sychrová z krajského úřadu.

Dodala, že za první den prezidentských voleb přišlo v kraji k urnám dvakrát tolik lidí, co za první den při loňských krajských volbách. Letos lze tedy očekávat celkovou účast přes sedmdesát procent.

Podle brněnského politologa Lubomíra Kopečka bylo možné velký zájem voličů očekávat. „Jsou to první volby svého druhu. Nová hračka, kterou je potřeba si vyzkoušet. Atraktivní jsou i tím, že je jen jeden okrsek pro celou republiku a lidé se mohou s kandidátem ztotožnit," řekl Kopeček. Jižní Morava má podle něj být v účasti spíše průměrná. „Nepatří k regionům, kde tradičně chodí volit málo lidí," poznamenal.

Atraktivnost voleb potvrdili také volební komisaři v základní a mateřské škole na náměstí 28. října v Brně. „Mnoho lidí volí také na voličský průkaz a lístky si většinou nosí svoje," řekl předseda komise Michael Juránek.

Na náměstí 28. října přišel hodit svůj hlas i student Roman Polný. Se svým volebním lístkem však nepochodil. „Myslel jsem, že u prezidentské volby můžu volit kdekoliv. Jsem z Olomouce a v Brně studuji a domů se nedostanu, protože o víkendu mám brigádu. Mrzí mě to, protože jsem měl vybraného kandidáta," sdělil mladý muž.

Lidé bez voličského průkazu se ve volebních místnostech objevovali poměrně často. „Přišli k nám dva lidé pouze s občanským průkazem, kteří mají bydliště jinde. Museli jsme je odmítnout," komentoval situaci šéf volební komise na základní škole Rašínova Miloš Šmerda.

Statistiku odpoledne narušovalo Znojemsko. „Když jsme ve čtyři odpoledne zjišťovali účast ve Výrovicích, byla nulová. Pátrali jsme po tom a zjistili, že většina ze 135 obyvatel obce byla na pohřbu a proto nikdo nevolil. Nakonec už byla účast normální, osmatřicet procent," popsala kuriozitu Sychrová.

Dodala, že komisaři v pátek při volbách nemuseli řešit žádný velký problém. To potvrdila i jihomoravská policejní mluvčí Petra Vedrová. „Zasahovat jsme nikde nemuseli. V kraji je to obvyklé, volby bývají v poklidu," ujistila Vedrová. I přesto podle ní má policie zesílené hlídky. „Policisté mají kontakty na svoje okrskové komise. Jsou poblíž a mohou zasáhnout," řekla.

Volby pokračují do dvou hodin odpoledne. Lidé si vybírají mezi devíti kandidáty. Výsledky mají být známé kolem šesté večer.

Volební účast v různých typech voleb na jižní Moravě:

Poslanecká sněmovna 2010 - 63,27 %

Zastupitelstva obcí 2010 - 50,92 %

Krajské zastupitelstvo 2012 - 37,76 %

Senát 2012 Obvod: 59 Brno-město, 1. kolo - 30,32 %

Evropský parlament 2009 - 28,64 %

Zdroj: www.volby.cz