Pracoval v brněnské porodnici na Obilním trhu. „Léčbu neplodných manželství jsme teprve začínali. Hledali jsme způsoby, jak pomoci k dítěti co nejvíc párům. Takže jsme zkoušeli nejrůznější metody. Když přišel nápad, chtěli jsme se do něj pustit. Narazili jsme ale na komplikace," vzpomíná Pilka.

Práci brzdil nedostatek informací a zastaralá technika. „Například jsme zjistili, že potřebujeme katetr na zavedení spermie do dělohy nebo jehlu na odsávání vajíčka. V Československu ale tehdy nebyl takový materiál dostupný. Speciální stříkačky jsem sehnal na Slovensku a naše sestřičky je musely dopilovat,. Hadičky jsem dostal od vojáků a zvláštní komůrku, kde se spojuje vajíčko se spermií, vyrobil kolega v týmu," popisuje těžkosti expert.

Zákrok byl úspěšný, ale tým mohl slavit až po narození dítěte. „Nikdy dopředu nevíte, že konec bude dobrý. Pokaždé je to experiment," tvrdí Pilka.

Jeho metodu GIFT, kdy nastává spojení vajíčka a spermie téměř přirozeně přenesením zralé pohlavní buňky do vejcovodu ženy, využívají zdravotnická zařízení dodnes. „Žádná metoda ale není univerzální. Někdy stačí ženě jen podat léky na povzbuzení ovulace, jindy jednoduchá léčba. A někdy jen jednoduchá rada. Spousta párů totiž úplně neví, co dělat a jak," upozorňuje Pilka.

Pomohl už tisícům neplodných párů. Jejich osudy ale nezná. „Rodiče dětí si většinou vůbec nepřáli, aby se o tom mluvilo. Nikdy se přímo nezmínili proč. Nejspíš se báli reakce okolí. Ale pokud se žena nesvěří, nikdo nepozná, jakým způsobem otěhotněla," vysvětluje.

S dětmi ani s páry, kterým pomohl, se nesetkává. „S některými jsem se poznal víc, s jinými méně. Léčba pro mě ale není důvod k navázání přátelství. Jsem lékař a neplodnost je nemoc. Tím to končí," říká muž. Nyní se při umělém oplodnění využívá řada dalších metod, ale GIFT pomohla v této problematice po celé Evropě.

Začátkem roku spolu s dalšími významnými osobnostmi získal Cenu města Brna 2011. „Kolega z oboru Robert Edward za přínos v umělém oplodňování získal Nobelovu cenu. Náš tým byl v Brně průkopník, ale tak nějak se to přecházelo mlčky. Ale samozřejmě jsem rád, když mou práci někdo ocení," uzavírá.