„Muži začaly vadit ohřívané párky k večeři. A chtěl guláš. Začal si mne kvůli tomu dobírat a dobíral si mne i před společnými známými. Naštvala jsem se a rozhodla, že ten guláš natruc uvařím," vzpomíná deset let zpět šestatřicetiletá vystudovaná matematička.

Dodává, že jí překvapilo, že se recepty liší a každý říká něco jiného. „Nakonec jsem ale dala recept dohromady a guláš byl opravdu dobrý. Recept jsem si zapsala a schovala," říká Zatloukalová.

Gulášem to ale neskončilo. Manžel se hned ptal po svíčkové. Mladá kuchařka tak podobně postupovala i u dalších jídel až si vytvořila receptů slušnou zásobu. „Pak jsem jednou byla s dítětem v nemocnici a potřebovala nějak zaměstnat hlavu. Rozhodla jsem se napsat kuchařku pro mladé dívky. Ne nějaké speciality, ale opravdové základy vaření s podrobně popsanými postupy," usmívá se.

Kniha dostala jméno Kuchařka pro dceru a stala se nejprodávanější kuchařkou v Česku. Následovala ji Vánoční kuchařka pro dceru a Kuchařský zápisník pro dceru. Další kniha jí vyjde letos a bude se věnovat masu.

Právě recepty z nové kuchařky byly součástí nedělního oběda v Brně. „Připravila jsem guláš z mladého býčka. Je zajímavý tím, že se na zahuštění nepoužívá mouka. Jako předkrm pak paštiku z králičích jater, což je upravený recept na kachní paštiku. Jako předkrm tvarohové knedlíčky na broskvovém ragů," popsala rodačka z Třebíče žijící ve Zdibech u Prahy.

Festivalu zaměřeného na propagaci využívání místních surovin se zúčastnila aby podpořila vaření dobrého jídla. „Dnes se často sklouzává k využívání polotovarů. Já kdy mohu, kupuji původní suroviny. Myslím si, že díky tomu nebyly moje děti už čtyři roky nemocné," upozorňuje.