Silné mrazy, které panují v posledních dnech, si žádnou speciální reakci nevyžádaly. Většina zvířat, která jsou na zimu citlivá, je totiž buď zazimovaná, anebo mrazy přečká ve vnitřních expozicích. Zvířatům, která jsou přes zimu venku, mrazy nevadí nebo jim dokonce vyhovují. Návštěvníci tak mohou i v chladných dnech stále pozorovat například tygry sibiřské, velbloudy, koně Převalského nebo lední medvědy.

Náledí je ale nebezpečné pro žirafy, protože na něm mohou uklouznout. „Žirafy jsou proto přes zimu venku pouze chvíli a jen za příznivého počasí," uvedla mluvčí zahrady Gabriela Tomíčková. Některá zvířata chovaná venku dostávají kvůli nízkým teplotám více krmení a potravu s vyšší energetickou hodnotou.

Většina zoologických zahrad je otevřena i v zimě, některé mají sníženou cenu vstupného. „Silné mrazy návštěvnost ovlivňují, ale výraznější dopad na počet návštěvníků mívá sychravé a větrné počasí," doplnila mluvčí Tomíčková.

První ohniska ptačí chřipky se potvrdila minulý týden na několika místech jižní Moravy. Veterináři poté utratili přibližně deset tisíc kusů drůbeže a v okolí ohnisek vyhlásili ochranná a dozorová pásma. Ptačí chřipkou jsou nakaženi ptáci v mnoha evropských zemích. V Česku se vysoce patogenní ptačí chřipka objevila po deseti letech.