Oba hrdiny pak potkávají nejrůznější události. Do Brna třeba přijede cirkus se dvanácti slony. Jednoho z nich si vypůjčí. „Je to přátelská slonice, oni ji odvezou autem do pavilónu Anthropos v Pisárkách. Jindy zase jdou na výlet do nedaleké jeskyně Pekárny,“ vypráví.

Kniha vznikala na psacím stroji asi půl roku, vydání ke stým narozeninám doplnily autentické ilustrace z pera autorky. „Za třicet let důchodu jsem napsala asi čtyřicet námětů na knihy,“ doplňuje žena.

Marta Mokrá prožila v Brně víc než století.Marta Mokrá prožila v Brně víc než století.Zdroj: Deník/Jana Tomalová

Tři z nich vyšly v brněnském nakladatelství Šimon Ryšavý, ostatní si nechala svázat do pevných desek a uložila do knihovny. „Všechno jsou to romány, některé inspirované historií,“ říká. Mezi vydané knihy patří třeba Zrazená královna, kterou před deseti lety napsala pod pseudonymem Ella Ritterová. Čtenáři spatřili i menší knihu Havran inspirovanou stejnojmennou básní od Edgara Allana Poea. Na konci dílo přebásnila vlastními slovy.

Psaní Brňanka miluje od malička. „Trávila jsem jím všechny volné chvíle. Sedla jsem si k oknu a psala. Asi ve čtvrté třídě jsem napsala první báseň,“ vzpomíná.

Gustav Brom by 22. května oslavil 100. narozeniny. V rámci projektu Gustav Brom 100 se mohli lidé podívat na výstavu v Alfa pasáži a poslechnout si koncert na Staré radnici.
Brno: Stará radnice vibrovala skladbami Gustava Broma. Kapelník měl výročí

Nyní má rozepsanou knihu Bílé uhlí, ve které hrdinové řeší problémy se špatným ovzduším. „V románu si pomohou tím, že nečistotu dávají do balíků a vystřelují na Měsíc. Nečistoty si všimne malé dítě, ukazuje na pásek, který má Měsíc. Kruh kolem měsíce se pak rozdělí a na Zemi padá všechna nešistota,“ líčí fantastickou zápletku.

Kvůli nemoci ale knihu zatím nedokončila. „Onemocněla jsem na oči, nevidím. Nemůžu psát, číst a čekám, kdy se to zlepší, abych mohla knihu dopsat,“ doufá Brňanka.