Rok 2009 míří do Brna s velkou slávou. Jenže ta nepřijde s půlnočním zvoněním, ale až druhý den. Silvestrovské křepčení si Brňané mohou užít jen na soukromých akcích. Magistrát totiž přesunul oslavy na prvního ledna.

Tradiční půlnoční ohnivou show v Brně chystá jen klub Šelepova No 1. „Každý rok děláme největší ohňostroj v Brně. Začínáme ale už hodinu před půlnocí. Když se kvůli obléhání švédskou armádou posunulo brněnské poledne, my jsem posunuli brněnskou půlnoc,“ uvedl manažer klubu Šelepova No 1 Miloš Bernátek.

Oficiální oslavy začnou zítra v jedenáct hodin dopoledne troubením z věže Staré radnice v Brně. Jejich součástí je i ohňostroj skupiny Teatrum Pyroboli. Představení s názvem Óda na radost odpálí pořadatelé ze Špilberku v šest hodin večer. Oslavy ukončí vystoupení brněnské filharmonie v Janáčkově divadle.

Něco pro sportovce

Brňané, kteří dají před kulturou přednost sportu, mohou vyrazit na Novoroční výstup na vrch Babí lom u Lelekovic. „Účastníci si pod heslem překonej svoji pohodlnost mohou zkusit také slanění a lanovku,“ lákal Luděk Leder z Klubu českých turistů. Cyklisté mohou vyjet na novoroční projížďku z náměstí Svobody spolu s olympijským vítězem Jiřím Dalerem. Svoji odolnost vůči chladu zase vyzkoušejí otužilci v řece Svratce v Brně­Bystrci.

Silvestrovská zábava rozproudí i města v okolí Brna. Kdo se chystá na Sokolský silvestr v kulturním domě v Židlochovicích, může ho překvapit seznam účinkujících. Láká na Anetu Langerovou, Naďu Urbánkovou a zahraniční hosty. „Opravdové hvězdy určitě nepřijedou, ale nahradí je herci našeho divadelního souboru,“ vysvětluje Josef Kratochvíl z židlochovické sokolské jednoty.

Kdo dává před divadlem přednost dobrému jídlu, ten se může nechat zlákat programem Hovězího klubu v Rosicích. Na návštěvníky čeká prasátko na rožni a staré české hudební hity.

BARBORA FIALOVÁ a VENDULA JIČÍNSKÁ