Na nešťastnou situaci upozornila Brňanka Ludmila Kulová, která je na vozíku čtyřiadvacet let. „Nejhorší je v přístupnosti Zelný trh a Dominikánské náměstí. Většina stánků stojí na podstavcích a vedou k nim schody. Když už se k nějakému dostanu, pult je tak vysoký, že ani nevidím na zboží. Můžu se pod ním maximálně schovat před deštěm,“ uvedla.

Situaci vozíčkářům neusnadňují ani vysoké přejezdové lišty na zemi, které kryjí kabely. Například Dominikánské náměstí je jimi zcela obklopené, vozíčkář se tak bez pomoci nedostane k jedinému stánku. „Přes kabely bych projela bez problémů, přes panely to nejde. Když už mi někdo pomůže, pak se odtud zase sama nedostanu, jsem v pasti,“ popsala Kulová, jejíž manžel je na vozíku také.

Prahy jsou problém i podle brněnské Ligy vozíčkářů. „Je to nepřekonatelná překážka, která může být i nebezpečná, pokud se ji vozíčkář pokusí překonat sám,“ sdělila mluvčí sdružení Ladislava Blažková.

Automatický externí defibrilátor. Ilustrační foto.
Nové defibrilátory zvýší šanci na přežití kolapsu

Podoba stánků se podle Blažkové už několik let nezměnila. „Osobně mě situace na trzích mrzí, zatím si ale nikdo z našich klientů nestěžoval. Podobu stánků podle mě mohou organizátoři změnit jen těžko,“ sdělila.

Nejvíc podle Kulové vyhovuje náměstí Svobody, kde je dobrý přístup jak do prostoru trhů, tak ke stánkům. „Přála bych si, aby organizátoři v budoucnu i na ostatních trzích víc mysleli na vozíčkáře. Také si chceme užít atmosféru Vánoc jako ostatní,“ řekla.

Vánoční trhy organizuje brněnské Turistické informační centrum. „Projekt pro vánoční trhy na náměstí Svobody i Dominikánském náměstí je pro letošní rok nový. Na druhém z nich navíc musíme brát v úvahu i sklon náměstí. Všechny podněty se budeme snažit vyřešit při plánování dalších ročníků,“ ujistila za centrum Gabriela Peringerová.

Co se týká přejezdových lišt, holá kabeláž by podle ní bez nich nesplňovala bezpečnostní předpisy. „Kabely ke stánkům a stromu vést musí, bez nich by nic nesvítilo. Přejezdové lišty jsme se snažili umístit tak, aby je i člověk na vozíčku mohl objet,“ doplnila s tím, že se vozíčkáři v případě připomínek mohou obrátit přímo na zaměstnance centra.

Vánoční trhy na brněnských náměstích.
Bezpečí lidí na vánočních trzích stráží stovky policistů. Se psy i samopaly