Milovníkům ovocného alkoholického nápoje stačí cesta na brněnský Zelný trh. Rakouský majitel Dane Sučević tam ve stánku číslo dvaaosmdesát prodává vídeňský punč, který ještě ozvláštnil svou vlastní recepturou.

Recept přísně střeží, stejně jako jméno vídeňského dodavatele, který mu s přísadami pomáhá. „Punč musí vonět a chutnat po ovoci a koření. Sirup ve Vídni míchají přesně podle mého zadání," říká autor. Do nápoje na stánku v Brně přidávají pouze vodku, aby alkohol výrazně nezměnil chuť namíchané směsi. Zákazníci ji mohou ochutnat již druhým rokem.

Na brněnské vánoční trhy Sučeviće přilákala i rodinná historie. „Maminka pocházela z Brna, ale emigrovala přes Chorvatsko do Rakouska. Proto mám jiné chutě," říká. Překvapilo ho, že si Češi punč nezdobí šlehačkou, přidají si víc cukru.

Příští rok plánuje majitel rozšíření nabídky o další příchuť. Složení opět vytvoří sám. „Dobrý punč lidi vyhledávají, ten náš kupují hlavně ženy, protože je sladší. Nealkoholický díky ovoci chutná i dětem," dodává Sučević.

K výrobě vlastního receptu ho přivedla nespokojenost s nabídkou nápojů na brněnských trzích. „Před několika lety jsme s bratrancem ochutnávali horké punče, ale žádný nás nezaujal. Skončili jsme v hospodě," vzpomíná.

ANNA TIŠNOVSKÁ