Často paradoxně za lepších podmínek pro klienty. Jako ve Strážovicích na Hodonínsku, kde takzvanou poštu Partner otevře obec poprvé ve středu. „Je u hlavní silnice na Brno, takže se u nás zastaví i ti, co nechtějí stát fronty ve městech. Podmínkou pošty Partner je mít otevřeno týdně aspoň dvacet hodin. My jsme ale pracovní dobu rozšířili jako u úřadu. A ve středu se bude zavírat až v sedmnáct hodin,“ vyzvedl strážovický starosta Petr Markus.

Už od úterka slouží „obecní pošta“ v Louce, kde prodloužený víkend využili k přestavbě bývalé pobočky. „Chceme nabídnout elegantnější provedení a lidem lepší servis s delší provozní dobou. Navíc uděláme koutek s posezením, aby bylo i čekání příjemné,“ sdělila starostka Louky Anna Vašicová.

Na lovčickém obecním úřadě slouží pošta Partner už měsíc. „Chtěli jsme u nás poštu zachránit. Udělali jsme úpravy, změnili barvy a dali nový nábytek. Navíc si tady lidi vyřídí i smlouvy na vodu nebo převezmou pozvánky na sraz rodáků,“ řekl tamní starosta Václav Tvrdý.

Koncert k sedmdesátiletým narozeninám muzikanta, harmonikáře, profesora gymnázia a vyhlášeného odborníka na pěstování paprik Jana Meisla.
Hudební rodina muzicírovala Janu Meislovi k sedmdesátce

Lidé se změnou provozovatele pobočky většinou nemají problém. „Když jsem přišel se smlouvami, které jsem chtěl poslat do Prahy, tak mi pošta připadala o něco menší. Ale uvnitř byla nová a k dispozici jsem měl všechny služby jako předtím,“ zhodnotil novinku Jaroslav Honc z Lovčic.

Podle mluvčího České pošty Matyáše Vitíka jde o plnohodnotnou alternativu. „Rozdíl spočívá v tom, že pobočku provozuje třetí osoba, nikoli my,“ připomněl Vitík s tím, že pošta Parter poskytuje všechny základní služby.

„Tedy příjem a výdej listovních a balíkových zásilek, příjem a výplatu poštovních poukázek, vybrané bankovní služby, výplatu důchodů, SIPO či prodej poštovních cenin,“ vyjmenoval.

Obce ale stojí provoz poboček peníze. Třeba v Lovčicích předpokládají, že obec bude muset i přes zisk z provize doplácet asi čtyři tisíce korun měsíčně na plat zaměstnankyně.

Starosta Želetic, kde pošta Partner funguje od dubna, Pavel Planeta vidí největší problém v zaskakování při dovolených a nemocech. „Jsem velice rád, že se mi podařilo najít na zástup místní na rodičovské dovolené. Kdyby bylo nejhůře, tak bychom se museli na záskoku domluvit s blízkými obcemi, které poštu také provozují,“ uvedl Planeta.

Ve strážnickém skanzenu lidé narazí na nový objekt. Jde o hospodářskou usedlost z Nové Lhoty na Horňácku. Pracovníci Národního ústavu lidové kultury přesnou kopii postavili z hlíny - podle někdejší technologie a z původního materiálu.
Dřevěné stropy unikátní usedlosti ve skanzenu chrání dobytčí krev