S unikátní Babettou 225016 přijíždí na třetí Moped sraz Milan Koníček z Břeclavi. „Je to originál koupený v Kyjově, rok výroby 1993. Na mopedu nejsou žádné úpravy kromě pneumatik. Na srazu nikdo takový nemá,“ přibližuje nadšenec.

Doposud se zúčastnil všech chrlických srazů, vyráží třeba i do slovenského Holíče.

Hlavní pořadatel akce Milan Tutter si pochvaluje zvyšující se účast. „V prvním ročníku nás začínalo šest, minulý rok už nás bylo čtrnáct a letos je přes padesát strojů,“ vyčísluje.

V areálu je slyšet rachot motorů. U některých možná výraznější, než by někteří očekávali. Převládají především Babetty 210, což je nejznámější typ. „Já mám Babettu 225, jsou tady Koráda, ale i staré historické Stadiony ze šedesátých a konce padesátých let,“ zmiňuje organizátor.

Do Chrlic jezdí motorkáři z celé republiky i ze Slovenska, například z Bratislavy.

V sobotu pokřtili a spustili na Brněnskou přehradu historickou loď, která dostala jméno Morava.
Po devíti letech znovu na Brněnské přehradě. Pokřtili historickou loď Morava

Po prezentaci mopedů následuje od jedné hodiny odpoledne spanilá jízda na Mohylu míru. Někteří ještě na poslední chvíli shání náhradní svíčku. Obezřetnosti není nikdy nazbyt. Přece jen třicet kilometrů není zrovna krátká trasa. „Na Mohyle míru bude společné foto, pak bude následovat jízda zpátky do areálu SK Chrlice,“ popisuje Tutter.

Od tří hodin odpoledne jsou na programu dovednostní soutěže. „Například slalom na čas o pěkné hodnotné ceny,“ navnazuje Tutter.

Akce láká nejenom starší pány, ale i mladé nadšence. Na Jawě 21 sedí Daniel Čermák ze Žabčic na Brněnsku. Právě v historických motocyklech a autech našel zalíbení. „Mám doma i Jawu 350 typ Konopnice. Na ní jezdil Venca Konopník v komedii Slunce, seno…,“ říká mladík. Doma má i autoveterána.