Výsadba stromů přijde společnost na šest a půl milionu korun. Náklady chce pokrýt ze čtyř pětin z dotací, o zbylých penězích jedná s Jihomoravským krajem. „Zeleň neplánujeme sázet v bezprostředním okolí radaru. Není to ani možné. Stromy mají poutat pozornost k památníku a odvádět ji od vojenského zařízení," sdělil předseda společnosti a poslanec Jaroslav Klaška.

Zeleň chce společnost začít sázet na jaře příštího roku na obecních či krajských pozemcích. „Věřím, že citlivé ozelenění pomůže zdejší krajině," prohlásil hejtman kraje Michal Hašek. S hejtmanem Klaška v dubnu podepíše dohodu o spolupráci, která zahrne jak výsadbu, tak následnou péči v dalších letech.

Stromy na pozemcích obcí přejdou po čase do jejich správy. „Organizátoři mají náš souhlas a podporu. Při údržbě bude třeba spolupráce," řekl starosta Prace Jan Vovesný. Výsadba stromů se kromě jeho obce týká Újezdu u Brna, Sokolnic a Kobylnic.

2500stromů chce vysadit společnost Mohyla míru Austerlitz na Prateckém kopci.

Mohyla míru tvoří střed chráněné památkové zóny Slavkovské bojiště. Společně s radarem její silueta dominuje Prateckému kopci. „Nápad s vysazením stromů je dobrý, ale místo potřebuje jiné úpravy, jako je třeba vykácení náletových dřevin, o kterém jsme mluvili už před patnácti lety," sdělil zakladatel projektu Austerlitz pořádajícího v okolí rekonstrukce napoleonských bitev Miroslav Jandora.

Proti stavbě vojenského zařízení protestovali lidé z okolí i historičtí nadšenci. „Nesouhlas dávali najevo lidé z celé Evropy, kteří se věnují napoleonským válkám. Kritizovali jsme zásah do reliéfu a rázu krajiny," informoval prezident Středoevropské Napoleonské společnosti Jakub Same.

Vojenské zařízení stojí necelý kilometr od památníku. Armáda radar po odkladech spustila v roce 2009. Zařízení slouží české armádě a silám NATO při střežení východní části vzdušného prostoru České republiky.