Obce v okolí radaru v Sokolnicích na Brněnsku spojily síly s vesnicemi na Královéhradecku. I tam totiž stojí, na území obce Nepolisy, radar NATO.

Lidé z okolí vojenského zařízení chtějí peníze za to, že jim při nepřátelském útoku hrozí větší nebezpečí. Navíc si myslí, že radar negativně ovlivňuje přírodu a jejich zdraví. I za to chtějí zaplatit. Odvolávají se přitom na radar v Brdech, kde některé vesnice odškodné dostanou. Ministerstvo jejich nároky zamítá.

„Společně s obcemi v okolí Nepolis chceme finanční kompenzaci. Oproti situaci v Brdech s námi nikdo vážně nejednal,“ uvedla Dana Šmídová, předsedkyně regionu Cezava, který sdružuje patnáct obcí na Brněnsku.

„Radar v Brdech byl vykompenzován miliony korun. Pokud to vůbec lze vynahradit penězi, jako možné riziko ohrožení obyvatel, není zde rozdíl mezi radarem u nás a v Brdech nebo v Nepolisech,“ dodala Šmídová.

Požadavky obcí nejsou podle ministerstva obrany oprávněné. Radary v Sokolnicích a u Nepolis nemají se zařízením v Brdech nic společného. Peníze pro obce v Brdech nejsou údajně kompenzace, ale investice do zanedbaného regionu.

„Žádat kompenzace za riziko případného nepřátelského útoku je jako žádat vyrovnání za přítomnost nemocnice z důvodu, že se v ní vyskytují nakažlivé choroby. Armáda je organizace, která zajišťuje bezpečnost České republiky a jejích občanů,“ řekl mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek.

Takzvané páteřní radary NATO v Sokolnicích a v Nepolisech mají nepřetržitě mapovat vzdušný prostor. O stavbě radaru v Sokolnicích se lidé z okolí dozvěděli v roce 2006. To už měla stavba zelenou. „Způsob vedení projektu nebyl spravedlivý vůči okolním obcím. Armáda nás vůbec neuznala jako partnery,“ potvrdil například starosta Újezdu u Brna Jan Hradil.

Historikům zase od počátku vadilo, že se armáda neohlíží na pietu slavkovského bojiště. V Bitvě tří císařů v roce 1805 tam zahynulo čtyřicet tisíc vojáků. Radar stojí nedaleko památníku bitvy, Mohyly míru. Ten se měl stát mementem války. Z někdejšího bojiště měl učinit „místo světla“.

„Pro někoho může radar znamenat znesvěcení slavkovského bojiště. Pro někoho to může být symbolické. Na území, kde se odehrála obrovská bitva, je radar, který slouží k obraně České republiky a NATO,“ myslí si Čírtek.

Zkušební provoz radaru v Sokolnicích by měl být zahájen v polovině roku. Radar v Nepolisech už byl na zkoušku spuštěn. I navzdory stížnostem. Starostové obcí v okolí obou zařízení plánují společné setkání.

„Napíšeme ministru obrany, usilujeme o osobní setkání s ministryní Parkanovou,“ uvedla Dana Šmídová, starostka Kobylnice.