Kritické místo leží mezi 205. až 210. kilometrem dálnice D1 směrem na Brno. Podle mluvčího ředitelství silnic a dálnic Jana Studeckého se s problematickou situací dalo počítat. „Vzhledem k tomu, že jde o dálniční úsek s vysokou hustotou dopravy, nelze se bohužel dopravním potížím zcela vyhnout,“ přiznal mluvčí státních silničářů. Podle něj opravy potrvají až do července.

Na kolony doplácí kromě řidičů i nejbližší města a obce. Auta tamtudy projíždí, aby se vyhnula kritickým úsekům. V obcích tak houstne provoz.

Některým místním na pořádku kolem kontejnerů záleží.
Neúnosný nepořádek v Židenicích. Lidi, nebuďte prasata, vyzývá dokonce cedule

Podle starostů ale dopravní situace zatím dramatická není. „Dá se to snést. Provoz sice není příjemný, ale co můžeme dělat,“ zhodnotil stav rousínovského hlavního průtahu starosta města Jiří Lukášek.

Opravy dálnice D1
• Rekonstrukce dálnice D1 mezi 210. až 204,6. kilometrem ve směru na Brno začala 22. března a potrvá do konce července.
• Akce je součást kompletních oprav dálnice D1, které odstartovaly v roce 2012, a skončí tento rok – opravením právě tohoto úseku.

Právě jízdou přes jeho město se osobní i nákladní auta zácpám na dálnici D1 vyhýbají nejčastěji. Jak ale rousínovský starosta dodal, můžou přijít ještě horší potíže.

A to například v kritických chvílích, jak poukázal starosta blízkých Holubic Stanislav Přibyl. „Kdyby se tam stala bouračka, tak by se na celkové situaci omezení dopravy asi podepsalo. Ale naštěstí je tam jenom zúžení do jednoho jízdního pruhu. Takže by zdržení sanitky bylo v řádu minut, ne hodin,“ konstatoval holubický starosta.

Přestože se Holubice nachází v úrovni opravovaného dálničního úseku, podle Přibyla tam problémy zatím nevznikají. „Někteří řidiči to tu sice znají, a tak přes nás úsek objíždí, ale jde o jednotlivce. Kolony se tu netvoří,“ sdělil starosta.

Ilustrační foto.
Zabíjení norků skončí, věří aktivisté. Majitelka proto nechává farmu jen dožít

Se vzniklou situací se museli vypořádat především řidiči autobusů, kteří po počátečním stání v kolonách jezdí už radši po staré silnici. „Jen výjimečně někdo v úseku Rousínov-Brno jezdí po dálnici, ale zásadní vliv to pro naši linkovou dopravu nemá,“ okomentoval zástupce ředitele vyškovské společnosti Vydos Bus Igor Čeki.

ADÉLA JELÍNKOVÁ