Jsou připravení zachraňovat lidské životy, přitom vlastní někdy riskují. Práce dobrovolných hasičů není snadná. „Chodíme jako ostatní do práce. Ne všichni zaměstnavatelé mají pochopení pro to, že po doručení sms o poplachu musíme být do deseti minut na služebně. Hodně dobrovolníků proto musí jednotku opustit," upozornil velitel dobrovolných hasičů z Husovic Antonín Pivoňka.

Stejně jako jeho kolegové z celé jižní Moravy pracuje bez nároku na mzdu. Dobrovolní hasiči naopak sami ještě platí členské příspěvky. Na činnost jednotky to nestačí. Kvůli nedostatku peněz letos zanikly na jihu Moravy už čtyři sbory. „Šlo o jednotky z Marianínu a Míchova na Blanensku a ze Stupešice a Terůrek na Znojemsku," upřesnil mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Jihomoravští radní ve čtvrtek schválili, že dobrovolníkům pošlou dalších dvanáct a půl milionu korun, celkem tak letos získají přes dvaačtyřicet. Je to rekord, třeba v loňském roce to bylo pouze osmadvacet milionů. „Dobrovolní hasiči si ty peníze určitě zaslouží. Budeme se snažit získat pro ně dost peněz i v dalších letech," slíbil hejtman Michal Hašek.

Význam práce dobrovolníků zdůraznil mluvčí jihomoravských profesionálních hasičů Jaroslav Mikoška. „V současné době jsou pro nás dobrovolní hasiči naprosto nepostradatelní. O pomoc při zásazích je žádáme téměř denně. Většina jednotek je vždy schopná vyjet. Často jsou na místě ještě dřív než my, " zdůraznil Mikoška. Podle něj tak zvýšení podpory jsou správně vynaložené peníze.

Původně krajští zastupitelé na jaře odhlasovali pro dobrovolné jednotky třicet milionů. Dalších dvanáct a půl milionu kraj získá ze státního rozpočtu. Částku musí ještě schválit zastupitelstvo. „Tento materiál zastupitelé projednají jedenadvacátého listopadu," oznámila mluvčí Jihomoravského kraje Denisa Kapitančiková.

Peníze zastupitelé rozdělí do jednotlivých obcí, kde jednotky dobrovolných hasičů sídlí. Aby částky získaly, musely už dopředu prostřednictvím zastupitelů svých obcí sdělit jejich krajským protějškům, na co peníze chtějí využít. „Už jsme požádali o příspěvek na nové hadice a obleky do vody, které využíváme při povodních. Nějaké peníze bychom měli dostat," doufá velitel husovických dobrovolníků Pivoňka.

Jeho jednotka má dvacet členů. „Tak jako všem jednotkám dobrovolných hasičů v kraji nám pořizuje vybavení a další věci naše městská část. Výcvik a školení zajišťují profesionální hasiči," řekl Pivoňka. Pokud vyjedou do akce, obec jim také musí proplatit ušlou mzdu.

Každá obec v České republice by podle zákona měla mít vlastní základnu dobrovolných hasičů. „Pokud ji nemá, musejí se zastupitelé domluvit s hasičským záchranným sborem, aby nad obcí přebral záštitu," vysvětlil Pivoňka.

V Jihomoravském kraji je v současné době 591 jednotek dobrovolných hasičů. Za uplynulý rok vyjížděli profesionální hasiči k téměř osmi a půl tisícům událostí. Dobrovolníci zasahovali u víc než poloviny z nich. „Profesionální jednotky nejčastěji využívají jejich pomoc při požárech, odklízení překážek ze silnice nebo při povodních," objasnil mluvčí jihomoravských hasičů Mikoška.