„Jiří Voráč se jako zástupce veřejnosti v posledních letech několikrát otevřeně postavil opakovaným selháním rady a vedení České televize. Za tyto postoje je vystaven nevybíravým, mocensky vedeným útokům ze strany některých členů rady a českých politiků,“ stojí v prohlášení Nadace Charty 77, které zaslala ČTK. Nadace prý chtěla poukázat na mocenské tlaky na média a nefungující systém veřejné kontroly, který kryje korupční a nedemokratické skandály.

Studentský aktivista z roku 1989 a signatář výzvy Děkujeme, odejděte Jiří Voráč se nedávno dostal do sporu s ostatními členy rady, když podpořil protest proti novému šéfovi brněnského studia České televize Karlu Burianovi. Voráč odmítá, že jen tohle by mělo na zisk ocenění vliv. „Nerad bych celou věc spojoval s jedinou kauzou nebo osobou. Ocenění by to devalvovalo. V žádném případě to nechápu jako nějakou satisfakci. Pokud se to týká mé činnosti v radě, tak je na místě skromnost. Dělám pouze to, co považuji za samozřejmé. Snažím se stát za svým názorem,“ prohlásil Voráč.

Voráč v rozhovoru pro brněnský Deník Rovnost v polovině ledna řekl, že mu postup při jmenování vedoucích pracovníků České televize připomíná mafii. Místopředsedkyně rady Helena Fibingerová kvůli tomu vyzvala předsedu mediální komise parlamentu Vítězslava Jandáka, aby Voráče odvolal. Výroky považovala za skandální. Ve středu ale udělení ceny nadace komentovat nechtěla. „K žádnému ocenění pana Voráče se vyjadřovat nebudu. Charta 77 si může ocenění dávat, komu chce,“ řekla Fibingerová a položila telefon.

Vyjádření Karla Buriana se redakci nepodařilo získat. Od minulého týdne je v zahraničí na dovolené. Burian nastoupil do funkce ředitele brněnského studia České televize v lednu. V brněnské televizi pracoval už před tím jako šéf zpravodajství. V roce 2001 však musel odejít kvůli podezření, že manipuloval se zprávami, prosazoval do vysílání skrytou reklamu a obohacoval se na úkor televize. Prohřešky doložila řada redaktorů svým svědectvím a prokázal je i vnitřní audit. Čtyřiadvacet významných osobností brněnského kulturního a univerzitního života poslalo v lednu Burianovi výzvu, aby odstoupil.

Přečtěte si komentář Kláry Kubíčkové: Cena pro Voráče