Přestavba bývalé studentské ubytovny Juventus v brněnské městské části Kohoutovice na dům s pečovatelskou službou je v plném proudu. Zato provoz bazénu v přístavbě budovy stojí. Radnice ho kvůli špatnému stavu zavřela. Nyní hledá partnera, díky kterému do Juventusu opět zamíří plavci.

„Jedenáctimetrový bazén sloužil zejména rodičům s dětmi. Převzali jsme ho loni na podzim zároveň s ubytovnou. Kvůli přestavbě bychom ho stejně museli na tři měsíce odstavit. Je pro nás ale důležitý, proto chceme jeho provoz obnovit,“ sdělil kohoutovický starosta Petr Šafařík.

O provoz plovárny lidé z Kohoutovic stojí. „Byla to dobrá alternativa pro ty, kdo nechtěli platit drahé vstupné v místním přeplněném akvaparku. Na kurzy plavání malý bazén bohatě stačil. Máme malou dceru a do roka s ní chceme začít plavat. Doufám tak, že bazén v Juventusu bude opět fungovat,“ přeje si například Zbyněk Vávra, který žije v kohoutovickém sídlišti.

Hledají partnera

Obnovu bazénu chce i starosta Šafařík. „Vypsali jsme výběrové řízení na nového provozovatele. S ním chceme spolupracovat na rekonstrukci areálu. Důležité je, aby dál sloužil především pro výuku plavání,“ vysvětlil starosta.
Případní nájemci bazénu se mohou radnici přihlásit do desátého března. „Opravy bazénu si vyžádají asi čtyři miliony korun, které chceme shánět s podporou nového nájemce,“ uvedl starosta.

K zájemcům patří třeba Dana Bártová z Dětského klubu Fontána, která už v Juventusu kurzy plavání provozovala. „Máme už vypracovaný projekt, jak provoz bazénu udržet a neprodělávat na něm,“ tvrdí Bártová.

Kromě plovárny nabízí radnice k pronájmu i zázemí, šatny, sprchy a menší tělocvičnu. „Může sloužit například vyznavačům aerobiku nebo k relaxaci. Areál využijí i lidé ze vznikajícího přilehlého domu s pečovatelskou službou, který má být hotový v říjnu. Ve stejnou dobu chceme také znovu zprovoznit bazén,“ sdělil starosta.

Přestavba ubytovny začala nedávno. „Město za ni zaplatí asi pětašedesát milionů korun. Osmipatrový dům není určený pouze pro důchodce. V jeho prvním patře budou bezbariérové byty pro invalidy. Poslední čtyři patra poslouží jako startovací byty pro mladé rodiny,“ uvedl náměstek brněnského primátora Oliver Pospíšil.

Dům patří městu Brnu, které ho loni na podzim předalo do správy městské části. Vznikne v něm jedenadevadesát bytů. „V přízemí počítáme s prostorem pro služby. Nemělo by tam chybět například kadeřnictví,“ dodal Šafařík.