Vstupenky z předprodeje už zmizely i na dnešní (sobotní) ples Komína. „Záměrně je však neprodáváme předem všechny. Několik jich necháváme, aby se na ples dostali případní další zájemci," sdělil místostarosta Jiří Sedláček. Návštěvníci tradičního komínského plesu se dočkají vystoupení krojované chasy a k poslechu jim zahraje dechová kapela Šardičanka.

Smůlu však mají lidé, kteří chtějí navštívit ples Líšně. Koná se sice až za dva týdny, ale už teď jsou všechny lístky vyprodané. „Zaprášilo se po nich po čtyřech dnech. Ples je totiž velmi oblíbený. Zahrají na něm dvě kapely i líšeňská cimbálka. Předtančení zajistí mistrovský pár ve standardních tancích," upozornil líšeňský starosta Břetislav Štefan.

Právě na ples do Líšně chtěl původně jít i Karel Foniok se svou přítelkyní. „Bydlím v sousedních Vinohradech a ty ples pořádají až na konci února. Proto jsem měl v úmyslu se tak trochu navnadit. Budu asi muset potrénovat jinde," řekl muž.

Vinohrady pořádají ples v Dělnickém domě v Jamborově ulici dvaadvacátého února. O den později se na stejném místě sejdou milovníci společenského tance z Židenic. „Vstupenky začneme prodávat osmadvacátého ledna. Z předchozích zkušeností ale víme, že to potrvá přibližně tři dny. Zájemci si proto musí pospíšit," sdělil starosta Roman Vašina.

S tím, že lístky zmizí za několik dní, počítá i starosta Brna-jihu Josef Haluza. Ples tam pořádají ve stejný den jako Žideničtí. „Tradičně se uskuteční v tělocvičně základní školy v Tuháčkově ulici. Zábavu jsme ale připravili i pro děti, které do tělocvičny mohou přijít den po nás na maškarní bál," uvedl starosta.

Právě na ples na jihu Brna se těší Pavla Macková, která už několik let žije v Žabovřeskách. „Rodiče mají dům v blízkém Komárově, takže i s manželem spíme u nich. Na plese jsem tam byla už mockrát a vždy si to hezky užívám," poznamenala Macková.

V některých městských částech se ale lidé letos radničních plesů nedočkají. „Sál restaurace, ve kterém jsme plesy v minulých letech pořádali, je letos zavřený. Musíme to tentokrát přežít bez plesání. Doufám, že příští rok se podaří nějaké prostory najít," sdělil například starosta Útěchova Zdeněk Drahoš.

Plesu radnice se letos nedočkají ani lidé v Králově Poli. „Rozhodli jsme se jej pořádat jednou za dva roky. Uspořené peníze využijeme na vydání knihy Dějiny Králova Pole," sdělila mluvčí radnice Olga Pelcová.

O možnost zatančit si ale Královopolští nepřijdou. Prvního března se tam uskuteční benefiční ples nadace Krtek, který tamní radnice podpořila.

Plesy brněnských radnic

19. ledna: Komín, kulturní dům Rubín

26. ledna: Černovice, Charbulova 106; Kohoutovice, hotel Myslivna

1. února: Medlánky, SC Sýpka, Kytnerova

2. února: Líšeň, kulturní centrum Dělňák

8. února: Tuřany, sokolovna

9. února: Kníničky

22. února: Slatina, restaurace Sluneční dvůr; Vinohrady, Dělnický dům Jamborova; Žabovřesky, kulturní dům Rubín

23. února: Brno-jih, ZŠ Tuháčkova; Jundrov, Veslařská 54; Židenice, Dělnický dům Jamborova;

8. března: Brno-sever, KC Musilka