Vavřinecké hody několik posledních let pořádala právě Komínská chasa. Její bývalá předsedkyně Marie Beránková se k situaci vyjádřila už v červnu prostřednictvím Komínského zpravodaje. „Rozhodnutí nás naprosto překvapilo. Komínská chasa jako občanské sdružení před jedenácti lety založila tradici pravidelného konání Vavřineckých hodů a neměla a nemá žádný důvod se pořádání této kulturní akce vzdát," napsala.

Spojení s politikou

Kritizovala spojování hodů s politkou. „Místní kultura a především místní lidové tradice by v žádném případě neměly odrážet pouze zájmy a koníčky některých komínských radních," napsala Beránková.
Starostka městské části Milada Blatná ze Strany zelených ovšem tvrdí, že se s Komínskou chasou domluvila. „Oni přišli s tím, že by uvítali, kdybychom organizaci vztáhli na sebe," prohlásila.

Chasa podle ní měla pomoci zajistit průvod a folklorníčást. „Situace se dál vyvíjela. Chasa si spolupráci představovala jinak a nakonec to skončilo tak, že celá organizace hodů zůstala na nás," doplnila starostka.
Bývalá předsedkyně Beránková to odmítá. „S takovým požadavkem jsme za starostkou nepřišli," oponovala.

Vedení radnice podle ní o tom, kdo bude hody organizovat, rozhodlo samo. „My jsme ani nedostali možnost se k rozhodnutí vyjádřit," dodala.

Proč letos vavřinecké hody neorganizuje Komínská chasa nechápe zastupitel Libor Vlček z ODS, která v Komíně vládla v uplynulých letech a nyní je v opozici. „Slavnosti v minulých letech probíhaly bez problémů. Není nám jasné, proč si je vzal úřad na sebe," sdělil Vlček.

Komínskou chasu ve sporu podporuje. „Hody fungovaly dobře, lidi bavilo je organizovat. Je ošemetné, když je pořádá radnice. Vždy bude záležet kdo tam právě sedí," vysvětlil Vlček.

Podobný názor má i politolog Stanislav Balík. „Když organizování funguje, není dobré, že ho na sebe přebírá oficiální struktura," zhodnotil.

Záležitost všech

Starostka Blatná přesto postup hájí. „Hody jsou záležitost všech, kteří se o tradice starají. Ne jedné skupiny lidí. Například právě chasy nebo také dobrovolných hasičů. Do budoucna je důležitá spolupráce těchto skupin," přiblížila Blatná.

Lidé z Komína, které Brněnský deník Rovnost oslovil, změny moc nevnímají. „Nejsem starousedlík. Na oslavy se občas zajdu podívat, ale kdo se o ně stará, jde mimo mě," řekl třeba jeden z místních, který se představil jen jako Jaroslav.

Podobné neshody v roce 2008 zatížily třeba také hody v Řečkovicích. Tehdejší starosta Ladislav Filipi nechal organizaci hodů na profesionálech a radnici. Stárci se tak tenkrát na jejich přípravě podíleli jen minimálně. Později vztahy urovnali a chasa akci i tento víkend spolupořádá.

EVA NAGYOVÁ