„Je to jedna z věcí, kterou by se mělo město zabývat. Jako určitý impuls proto chceme projednat výzvu, aby brněnští zastupitelé přijali vyhlášku zakazující pití alkoholu na veřejnosti,“ uvedl první místostarosta Libor Šťástka.

Podle něj by vyhláška neměla ohrozit například v létě oblíbené restaurační zahrádky. „Musíme to dělat rozumně. Naším cílem není zrušit zahrádky a vytěsnit život z města. Jde spíš o ulice a skupinky lidí, které na nich tráví čas a pijí alkohol,“ dodal Šťástka.

Náměstek brněnského primátora Martin Ander si myslí, že by vyhláška neměla platit celoplošně, ale pokud by se týkala jen některých problematických míst, tak by ji mohlo město schválit.

„Pokud se ukáže, že by takto chtělo řešit problémy více městských částí, tak o tom budeme jednat. Šlo by to udělat například tak, že městské části vyjmenují konkrétní místa, kterých by se zákaz týkal a my bychom to shrnuli do jedné celoměstské vyhlášky,“ řekl Ander.

Náměstek hned vyjmenoval místa, která jsou podle něj problémová. „Bavili jsme se se starostkou Nového Lískovce o ulici Petra Křivky. Před místní prodejnou posedávají lidé, kteří pijí alkohol a městská policie to nemůže účinně řešit. Myslím si, že zákaz pití alkoholu by se hodil i například na lavičky na Mendlově náměstí nebo před hlavním vlakovým nádražím,“ prohlásil Ander.

Zastupitelé městské části Brno–střed budou ve středu také volit nového starostu za odstupující Dagmar Hrubou. Jediným kandidátem je zatím právě Libor Šťástka, který chce stabilizovat situaci na úřadě po odchodu tajemníka Radovana Novotného.