V Líšni po zápise čekají na místo zhruba dvě stovky dětí. „Většina z nich jsou ale dvouleté děti, které ještě na školku nárok nemají, přesto rodiče zkouší štěstí," upozornil starosta městské části Břetislav Štefan.

Přesto ale některé rodiny řeší nepříjemnou situaci. „Sousedka skončila po mateřské na úřadu práce. Na soukromou školku s manželem nemají peníze, takže musela se synem zůstat doma. Myslím, že podobný krok by jí mohl pomoct. Otázka je, zda příspěvek bude stačit," řekla například Petra Horáková z Líšně.

Přijaté děti
Výsledky elektronického zápisu v největších městských částech (přihlášené/přijaté děti):
- Brno-sever 597/342
- Líšeň 467/223
- Bystrc 444/179
- Královo Pole 413/194
- Židenice 324/142
- Žabovřesky 305/128
- Bohunice 184/65
Pozn.: Nepřijaté děti jsou často teprve dvouleté
Zdroj: zapisdoms.brno.cz

Soukromé školky stojí okolo osmi tisíc korun měsíčně při pobytu na celý den pět dní v týdnu. Od radnice dostanou zařízení tisícovku měsíčně za každé líšeňské dítě, které přijmou. O tu pak budou mít rodiče levnější školné. „Je to stejná částka, jakou dostávají školky, které zřizujeme my. Ty ale dostávají další peníze od města a kraje a na ty my nevidíme," vysvětlil Štefan.

Podmínkou pro získání příspěvku je, že dítě bydlí v Líšni a přihlásilo se k zápisu, ale nikam jej nevzali, a že rodičům hrozí ztráta zaměstnání, když dítě nikam neumístí.

Soukromé školky se nápadu nebrání, ale některé o něm zatím nevědí. „Starosta nás zatím neoslovil. Je to ale dobrý nápad, pokud to alespoň trochu pomůže, aby rodiče nepřišli o práci," domnívá se zřizovatelka líšeňské Miniškolky Krteček Lucie Marková.

Podle Štefana městská část k tomuto kroku svolila, protože už nemá možnost rozšiřovat kapacity stávajících školek. „V posledních letech jsme přestavěli i některé třídy v základních školách na mateřské. Tam ale už není místo. Na úplně novou školku je potřeba hodně peněz," sdělil.

V Bystrci ale novou školku plánují. „U nás se nedostalo hodně dětí, které nárok na místo mají. Není možné, abychom jim přispěli. Kromě toho i soukromé školky jsou u nás plné," reagoval na plán Líšně bystrcký starosta Vladimír Vetchý. O dotaci na stavbu nové budovy žádají brněnský magistrát.

I další městské části mají plány, jak vyjít rodičům vstříc. „Když splníme podmínky hygieny, tedy že například přistavíme záchody, můžeme do stávajících školek přijmout ještě další děti. Máme na to v rozpočtu připravených asi šest set tisíc korun," sdělil starosta Bohunic Miloš Vrážel.

Nedostatek míst ve školkách, který i přes vytváření nových tříd trvá už několik let, hodlá řešit ministr školství Marcel Chládek. Do tří let chce dosáhnout toho, aby se všechny děti dostaly do školky, pokud o to jejich rodiče stojí. „Zřídíme dva fondy s penězi na stavbu nových školek. Ty musejí být víceúčelové a například montované, aby šly rychle postavit," vysvětlil.