Kvůli očekávané rekordní návštěvě Velké ceny silničních motocyklů posiluje jihomoravská policejní správa i počty policistů. Spolu s fanoušky motocyklového sportu se o nadcházejícím víkendu dovalí do Brna desítky policistů z Rakouska. S více než tisícovkou kolegů z jihomoravské policie udělají dvojice, kteří se tak mnohem lépe domluví s desítky tisíc návštěvníků Grand Prix silničních motocyklů na Masarykově okruhu v Brně.

„Rakouští policisté budou nasazení do pěších i motorizovaných hlídek vždy s českými kolegy. Kolegové z Rakouska budou oděni do svých uniforem včetně služební zbraně,“ řekl mluvčí jihomoravské policie Pavel Šváb. Pomoc rakouských kolegů bude hlavně pro lepší odbourání jazykové bariéry. Přestože budou policisté z Rakouska ve svých uniformách a na území České republiky, platí pro ně statut veřejného činitele.

Znamená to, že lidé je musí poslouchat stejně, jako české policisty. Policisté chystají manévry, které by měly vypuknout od pátečního dopoledne. V ulicích bude vše co má ruce a nohy. „Přesná čísla zatím nemáme, ale kvůli rekordnímu počtu očekávaných fanoušků bude v ulicích také rekordní počet policistů,“ přiznal Šváb. Policejní hlídky budou ruku v ruce spolupracovat i se strážníky.

„Sto čtyřicet strážníků máme vyčleněných na klasickou hlídkovou službu, dalších sedmdesát bude dohlížet na dopravní situaci,“ upřesnila mluvčí brněnských strážníků Denisa Kapitančiková.