Oznamovateli se nelíbil citát "Das ganze tschechische Volk ist eine Simulantenbande", který festival například na tramvaji jezdící po Brně propaguje. V překladu znamená "Češi jsou banda simulantů". „Někdo na nás podal trestní oznámení za hanobení národa. Ještě nevíme kdo, ale zjevně knihu Osudy dobrého vojáka Švejka vůbec nečetl. Přemýšleli jsme, jakou zprávu poslat do světa, abychom festival zviditelnili, a ona přišla sama,“ okomentoval situaci kreativní ředitel festivalu Pavel Anděl.

Na brněnském výstavišti byl zahájen letošní ročník veletrhu cestovního ruchu GO - REGIONTOUR. Láká i na výstavu Re:publika.
Největší akce letos v Brně? Bude jí festival Re:publika

Případem se nyní zabývají policisté. „Řešíme problematický nápis na jedné z tramvají. Přijali jsme podnět a nyní prověřujeme veškeré okolnosti,“ upřesnil policejní mluvčí Pavel Šváb.

Po městě jsou na veřejných místech i další nápisy, které jsou součástí festivalu Re:publika připomínajícího stoleté výročí vzniku Československa. "Jde o soubour několika citátů, které se objevují na různých místech, například na fontáně u Janáčkova divadla, na zemi, na tramvajích nebo i v interiérech, například v Knihovně Jiřího Mahena. Tento konkrétní citát byl na tramvaji, ale mohl se objevit i jinde. Odstraňovat ho nebudeme, stojíme si za tím, že jde o řádně ocitovaný citát z uměleckého díla," uvedla mluvčí turistického informačního centra, které akci zastřešuje, Adéla Nováková.

Ilustrační foto.
Noc kostelů zavede do kaple na psychiatrii nebo do šaliny se Strachem

Akce začne v sobotu a potrvá do 17. června.