Reagují tak na problém stárnoucích zemědělců ve družstvu. „V průběhu šesti let nám odejde třetina zaměstnanců do důchodu, proto do budoucna potřebujeme nové zaměstnance, kteří je nahradí," upozornil na současný stav ředitel družstva v Nové Vsi Lukáš Jurečka.

Podle něj mladé lidi může motivovat, když si práci sami vyzkoušejí. Mluvčí Mendelovy univerzity v Brně Radovan Kramář jeho názor sdílí. „Jíst se musí a lidé dnes chtějí vědět, odkud daná potravina vzešla, z čeho je složení a jak byla zpracovaná," uvedl Kramář, podle kterého mají zemědělské obory dobrou perspektivu pro profesní budoucnost.

Problému, jak přitáhnout mladé lidi do sektoru zemědělství, se věnuje i ministr Marian Jurečka, který vzdělání získal právě na Mendelově univerzitě. „Řešení je například zavedení motivačních stipendií, které by poskytovaly kraje společně se zaměstnavateli. Ti zároveň nabídnou pracovní místa pro praxi a ukáží studentům, že zemědělství je atraktivní sektor spojené s moderními technologiemi," vysvětlil ministr zemědělství.

Také Lukáš Jurečka si myslí, že moderní vybavení by mladé lidi přilákalo. Práce v zemědělství podle něj už není jen o vidlích, ale o moderních strojích. „Máme stroje, které jezdí po poli s přesností na tři centimetry. Rozhodli jsme se, že tyto přesné moderní technologie ukážeme dětem, abychom v nich začali pěstovat vztah k zemědělství," vysvětlil Jurečka.

Zemědělci budou vozit děti autobusy do družstva v Nové Vsi, aby si vyzkoušely, jaké je starat se o hospodářská zvířata. „Nyní oslovujeme jednotlivé základní školy a domlouváme u nich praktické ukázky, kde dětem přiblížíme zemědělství," popisuje ředitel, který už zahájil spolupráci se střední školou v Moravském Krumlově.

Lukáš Jurečka se letos chystá s projektem objíždět školy v regionu. „Výuka na statku, v kravíně nebo na poli zaujme děti víc než obrázky a videa na promítacím plátně," je přesvědčený zemědělec.

VĚRA SYCHROVÁ
EVA BÁRTOVÁ