Tímto problémem se ve středu na konferenci Nejvyššího soudu v hotelu Continental zabývali soudci z celé Evropy. Řešili i alarmující situaci na jižní Moravě, která je druhá nejhorší v délce soudního řízení za Severočeským krajem.

Soudy tu tak trvají dvakrát déle než je celorepublikový průměr. „Hlavním problémem Krajského soudu v Brně je insolvenční úsek. Bude ho teď muset vyřešit nově zvolený předseda Milan Bořek. Pokud se mu to podaří, bude i například pro média snazší demytizovat špatnou pověst justice. Je to jako s důvěrou v měnu, jakmile ji zpochybníte, ztratí důvěru i banky a začne se hroutit ekonomika. Stejně je to s důvěrou v právo," popsal místopředseda Nejvyššího soudu Roman Fiala.

Z jižní Moravy je na tom vůbec nejhůř Městský soud v Brně, délka soudního řízení zde trvá v průměru víc než 750 dnů. Popírá tak celorepublikový průměr. „Česká republika je stále v Evropě na druhém místě v rychlosti řízení civilních věcí. Je to pozitivní zpráva, lidé vnímají, že bychom měli o spravedlnosti rozhodovat v rozumném čase a většinou si myslí, že tomu tak není," připomněl Fiala.

Podle něho bychom se ale spíš měli zamýšlet, jestli není problém s celou evropskou spravedlností. „Zdůvodňování rozhodnutí soudu zdržuje chod spravedlnosti a je otázka, jestli lidé stojí více o rozhodnutí nebo o složité odůvodnění," doplnil.