V zastrčené restauraci s výhledem na parkoviště by málokdo před vstupem dovnitř čekal středomořskou atmosféru řecké taverny. Po usazení u stolu už se ale host nesplete. Barevné malby na stěnách, modré dveře i záclony. Jídelníček, v němž nechybí typické mleté maso, saláty ani medovo ořechové dezerty. To vše dává jasně najevo, že se člověk ocitl v řecké restauraci.
Greek Restaurant Taverna hodnotil v dalším dílu seriálu Brněnského deníku Rovnost Test restaurací šéfkuchař Noem Arch Jan Rimpler. „Prostředí i jídelní lístek, kde nic nechybí ani nepřebývá, mě příjemně překvapil. Dojem jen trochu kazí puštěné rádio," poznamenává šéfkuchař.
Podnik je dost velký a před druhou hodinou odpoledne téměř prázdný. „Vaří tu i obědové menu. Zajímalo by mě, jestli je tu v té době plno," zamýšlí se Rimpler a pročítá jídelní lístek.
Díky drobným gramatickým chybám je vidět, že jej sestavoval cizinec. „Větším prohřeškem ale je, že v jednom z lístků jsou ručně přepsané ceny salátů na vyšší, ve druhém úpravy chybějí. To mi trochu připomíná metody restauratérů před sametovou revolucí," upozorňuje Rimpler. Později při placení se na účtu objevuje ze dvou částek ta vyšší. Na webových stránkách však uvádí restaurace stále staré ceny.
Šéfkuchař si vybírá první chod. Polévku s tajemným názvem Avgolemono. Tedy kuřecí vývar s rýží, vejcem a citronem. Jako předkrm zvolí vinné listy plněné rýží. Jídlo je na stole za pár minut. Ochotná servírka k němu nabízí i pita chléb, který také hned přinese. Je čerstvý, opečený, ochucený olejem, solí a bylinkami.
Podle menu má být v předkrmu z vinných listů maso. Kuchař je ale nepřidal. Naopak naservíroval ochucený řecký jogurt, který pokrm příjemně zjemnil. „Polévka je vynikající. Nemám jí co vytknout," rozplývá se Rimpler.
Zvolený hlavní chod je také tradičně řecký. Musaka, tedy zapečené mleté maso, lilek a brambory chutná podobně jako italské lasagne. Šéfkuchař chce ochutnat také mleté maso plněné feta sýrem a k němu typický řecký salát choriatiki také s fetou a olivami.
Servírka neví, jaké maso před umletím kuchař použil. Domnívá se, že jde o směs více druhů. Prý možná se skopovým. „Přesto nemohu nic vytknout. Sýr je pravý, řecký. Žádná česká náhražka. A maso chutná výborně. Najednou je mi úplně jedno, že nevím, z jakého je zvířete. Porce jsou navíc velké. Jen olivy v salátu by mohly být bez pecek," hodnotí Rimpler.
Obsluha poradí
Dobře naladěni po chutném obědě saháme po jídelním lístku znovu a vybíráme dezert. Z klasiky je v nabídce baklava, kadaifi a halva. Vše to jsou variace z medu a ořechů. Když si nevíme rady s cizími názvy, obsluha poradí. Kvůli naší nerozhodnosti nakonec přinese talíř s baklavou i kadaifi, abychom mohli ochutnat oba.
Kousky velmi sladkého těsta chutnají podobně. Jsou dost malé, ale i taková porce stačí. „Baklavu znám už z minula a je přesně taková, jakou jsem jedl v Řecku," vzpomíná Rimpler na cestu do zahraničí.
Když chce shrnout své dojmy, na drobné chyby obsluhy hned zapomíná. „Mohl bych například vytknout, že nápoje nepřinesla na podnose, ale chuť výborného jídla mi to zakazuje. Myslím, že jsem našel restauraci, kam rád vezmu i rodinu," usmívá se šéfkuchař.