Vyhláška ministerstva zdravotnictví o hygienických normách ve škole je docela přísná. Zvládáte je plnit?
Snažíme se. Dodržujeme například bez debat velikosti židlí a lavic. Nakoupil jsem pro školu různé rozměry nábytku. Židle a stoly se vždycky na začátku školního roku přesouvají podle potřeby žáků. Rozhodně bych nechtěl, aby děti seděly na židli a nohy jim visely ve vzduchu.

Jak dodržujete požadované podtlakové větrání na toaletách?
Záchody jsme částečně vybavili větráky. Některé z nich ale mají okna do dvora, takže větráme pomocí nich. Paní uklízečka pak během dne záchody několikrát projde a hlídá, jestli okna nikdo nezavřel.

Přísné je i dodržování osvětlení ve třídách. Můžete to vůbec nějak ovlivnit?
Neovlivním, kolik do třídy proudí denního světla, ale můžu zařídit umělé osvětlení, aby si děti nekazily zrak. Kvůli tomu jsem nechal instalovat nad všechny tabule speciální lampu, která tabuli osvětluje. Je to pak jak na operačním sále.

Přijdou vám někdy hygienické normy nesmyslné?
Trochu jsme se potýkali s počtem záchodů. Škola je pětadevadesát let stará a památkově chráněná. Sice jsem záchody zrekonstruoval, ale další postavit nemůžu. Není prostě místo. Na to ovšem vyhláška nemyslí, podobně jako na požadovaný počet židlí v jídelně. Ani tu nemohu nafouknout.

Jak to tedy řešíte?
V jídelně jsem zavedl organizační změny. Vařit se začíná už od čtvrt na dvanáct a končí ve dvě. Děti se tak na obědech střídají. Židlí je pořád stejně, jen se na nich střídají různí žáci.

Nemůžete z toho mít problémy?
Kdyby přišel kontrolor a trval striktně na vyhlášce, asi by mohl školu uzavřít. Musím ale říct, že s krajskou hygienickou stanicí vycházím skvěle. Rozumíme si, jsou vstřícní. Vědí, že dodržujeme přesně všechno, co dodržet můžeme. Nelpí na tom, abychom měli o záchod víc. Bohužel obecně jsou hygienické normy dost přitažené za vlasy.

V čem?
Mám na mysli normy jinde než ve školách. Třeba v restauracích, kde musí kuchaři jídla vyhazovat, pokud se neprodají. Osobně si myslím, že nejlepší guláš je druhý den, když ho necháte odstát. Navíc mám pocit, že těmito přísnými pravidly děti i dospělí ztrácí imunitu.

Anketa: Jste pro přísnější hygienické normy ve školách?
(hlasujte v anketě, s kterým názorem souhlasíte nejvíc)

KATEŘINA ŠIMÁČKOVÁ
právnička, 39 let, Brno

Jsem ráda, že se to trochu zpřísnilo. Ve škole by měl být pořádek a základní věci by měly platit pro všechny. Bohužel jen tak je školy dodržovat nebudou, musí mít vyhlášku. Jen se obávám toho, jestli na to školy budou mít peníze. Není jednoduché najednou všem normám vyhovět. Pro školy to zřejmě znamená hodně přestavování a investic. Na druhou stranu si myslím, že by se měly dodržovat hygienické normy i jinde. Třeba na dětských pískovištích.


HANA ŠEVČÍKOVÁ
učitelka v mateřské škole, 51 let, Brno

Přísné normy, které se týkají správné velikosti lavic, židlí nebo dobrého osvětlení ve třídách podporuji. To jsou věci, které mohou pomoct dětem dobře růst a vyvíjet se. Díky tomu si nekazí zrak ani si nekřiví záda. Když se ale zpřísní hygienické podmínky, děti pak nemají posílenou imunitu. Setkávám se v práci s tím, že jsou maminky potom hodně úzkostlivé a všechno řeší. Děti by si měly imunitu přirozeně posilovat. Samozřejmě si mají umýt ruce, když jdou ze záchodu, nesmí se to ale přehánět.


ZUZANA FEDÁKOVÁ
studentka, 22 let, Brno

Největší problém se zpřísněním norem vidím v tom, že na jejich splnění nebudou mít školy dostatek peněz. Přestože by se o to měl postarat stát, nejspíš nakonec školy více peněz nedostanou. Jen těžko tak mohou plnit normy. Jinak to ale podporuji, myslím si, že přísné podmínky na školách by být měly. Jsou to přece jen instituce, kde vyrůstají děti. Bylo by fajn, kdyby stát více dohlížel na to, v jakých podmínkách se učí, na čem sedí a na jaké toalety se chodí o přestávce vyčůrat.
Dodržují školy hygienické normy?