„Vědecká rada v tajném hlasování vyslovuje důrazný protest proti potlačování svobody slova,“ píše se v dopise, který děkan Lékařské fakulty Jan Žaloudík zaslal Svobodovi.

Ředitel Svoboda se ale hájí. „Nejde o žádnou diskriminaci a nikdo svobodu slova neporušuje. Miloš Janeček několikrát porušil své pracovní povinnosti. Každá nemocnice, továrna nebo fabrika má svá určitá tajemství. Ne o všem můžete hovořit na veřejnosti,“ objasnil Svoboda. Podle něj to byl právě Janeček, který zákaz komunikace s médii vydal, když byl ještě ve funkci ředitele.

Miloš Janeček nesouhlasil s přesunem úrazovky do Bohunic. Právě proto ho ministr zdravotnictví Tomáš Julínek v září minulého roku odvolal. „Dosud se pro mě nenašlo v úrazovce odpovídající místo, přestože jsem jediný profesor ortopedie a traumatologie pohybového aparátu na Moravě. Celé to směřovala k tomu, abych ztratil nervy a odešel sám. Za to, že jsem se nezaujatě vyjádřil k přesunu nemocnice, mi ředitel odebral osobní ohodnocení. Nyní jsem se ocitl pod hranicí životního minima,“ doplnil Janeček.

Ředitel Petr Svoboda se podle svých slov sešel s děkanem Žaloudkem a společně si nejasnosti kolem postihu Miloše Janečka objasnili. „Upřímně bych chtěl tuto kapitolu sprovodit ze světa,“ dodal Svoboda.