Jakub Patočka z přípravného výboru věří, že po čtvrtečním verdiktu Krajského soudu mají podpisů dostatek. „Ze zprávy soudu vyplývá, že jsme potřebný počet hlasů odevzdali už prvního září," myslí si Patočka.

Podle soudu totiž mohla být z první vlny odevzdaných hlasů chybně vyřazena tisícovka podpisů. „Mohlo být neznamená, že bylo. Vším se ale ještě budeme zabývat a podpisy zkontrolujeme," ujistil brněnský primátor Roman Onderka. Doplnil, že aktivisté mají na další případné opravy nebo doplnění petičních archů sedm dní.

Patočka navíc věří, že soud zohlední jejich další žalobu a rozhodne o tom, že referendum vyhlásí místo zastupitelstva. To ho kvůli zákonným lhůtám do komunálních voleb už vyhlásit nestihne. Podle Onderky se tak referendum může uskutečnit nejdřív v listopadu nebo začátkem prosince.

Aktivisté chtěli referendum původně uspořádat v termínu komunálních voleb desátého a jedenáctého října. Hlavně proto, že by k volbám i referendu podle nich měl přijít dostatečný počet lidí, aby byl výsledek referenda platný. Pokud se referendum zpozdí, věří Patočka v dva možné kroky. „Buď se domluvíme s novým zastupitelstvem na mírnějších podmínkách, nebo hlasy použijeme za dva roky při dalších volbách," řekl Patočka.

TOMÁŠ KREMR