Konal se tam totiž druhý ročník soutěže Regionální potravina Jihomoravského kraje. A šestý ročník soutěže Zlatá chuť jižní Moravy. Letos se do obou klání přihlásilo pětatřicet výrobců se 108 vzorky. „To je o polovinu více než loni. Je tedy zřejmé, že o akci mají místní zemědělci zájem,“ uvedla spolupořadatelka Viera Šottníková z Ústavu technologie potravin Mendelovy univerzity v Brně.

Zlatá chuť jižní Moravy měla letos dvanáct kategorií. Regionální potravina devět. „Poprvé komise hodnotila například brambory, které byly uvařené v páře. Trošku nás mrzí, že se nikdo nepřihlásil do kategorie Mléčné výrobky. Asi za to může nízká propagace akce,“ podotkla Šottníková.

Porotci hodnotili u každé potraviny například vzhled, chuť, barvu nebo vliv na zdraví zákazníka. Podle předsedy jedné z porot Víta Obenraucha, byly přihlášené potraviny velmi chutné. „Je samozřejmě těžké určit, zda je potravina opravdu kvalitní. Na to existují nejrůznější složité legislativní směrnice a definice. Myslím si ale, že lidé, kteří si některý ze soutěžních výrobků koupí, budou spokojení. Vše, co jsme ochutnali, bylo totiž velice dobré,“ vysvětlil Obenrauch.

Akce jako Regionální potravina podle něj rozhodně mají smysl. „Soutěž zviditelňuje místní zemědělce. Díky ocenění se o nich mohou dozvědět zákazníci až na druhém konci republiky,“ zdůraznil Obenrauch.

Soutěž uvítal i Lubomír Zemánek z Ústavu technologie potravin Mendelovy univerzity v Brně. „Myslím, že je správné propagovat místní jídlo. Například chleba, který má dvě kila, se díky této soutěži možná dostane zase zpátky do supermarketů,“ tvrdí Zemánek.
Výsledky už organizátoři znají, chtějí je ale vyhlásit až příští týden.