Zabodovala také potravina se specifickým názvem kdoulová vejmrda. Pod názvem vejmrda se skrývá tradiční pochoutka z křene, masového vývaru, octa a většinou jablek, které výrobce nahradil kdoulemi.
V soutěžích uspěly v letošním roce i další regionální potraviny v různých kategoriích. „Zejména malí producenti regionálních potravin se dostali do velmi složité životní situace. Jejich odbyt často závisí na chodu restaurací, cestovním ruchu a farmářských trzích. Přesto jsme navázali na předcházející ročníky a podařilo se nám do letošní soutěže získat více jak 130 výrobků,“ řekl projektový manažer Václav Hlaváček.
Výsledky vyhodnotila odborná komise v minulých dnech v Brně.
Mnoho produktů vyhrálo první místo v obou soutěžích. Například preclíky s kozím sýrem nebo špaldový dortík s kandovanou mrkví, pivovar Mazák se svou extra hořkou jedenáctkou, vepřové škvarky ze střední školy v Bzenci, zrající kozí sýr Poustevník a nebo Slamáček ze slámového vína odrůdy Pálavy.
Regionální potravina roku 2021:
1. Masné výrobky tepelně opracované
Vepřové škvarky - Střední škola gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec (Hodonínsko)
2. Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované konzervy a polo konzervy
PŘESNÍDÁVKA PRO CHLAPÁKA - Řeznictví a uzenářství Štulpovi (Brno-venkov)
3. Sýry včetně tvarohu
ZRAJÍCÍ KOZÍ SÝR Poustevník - Markéta Palánová (Znojemsko)
4. Mléčné výrobky ostatní
MLÉKO- Lenka Klíčová (Znojemsko)
5. Pekařské výrobky včetně těstovin
preclíky s kozím sýrem - PRIFILOM (Brno)
6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek
Špaldový dortík s kandovanou mrkví - PRIFILOM (Brno)
7. Alkoholické a nealkoholické nápoje
11 EXTRA HOŘKÁ - Pivovar Mazák (Hodonínsko)
8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě
Slamáček ze slámového vína odrůdy Pálava - Oldřich Drápal (Brno)
9. Ostatní
Kdoulová vejmrda - Chuť Moravy (Brno-venkov)
Zlatá Chuť jižní Moravy 2021:
1. Pekařské výrobky
Preclíky s kozím sýrem – PRIFILOM (Brno)
2. Cukrářské výrobky
Špaldový dortík skandovanou mrkví – PIRIFILOM (Brno)
3. Mléko a mléčné výrobky
ZRAJÍCÍ KOZÍ SÝR – Markéta Palánová (Znojemsko)
4. Maso a masné výrobky - tepelně opracované
Vepřové škvarky - Střední škola gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec (Hodonínsko)
5. Maso a masné výrobky – trvanlivé, včetně tepelně neopracovaných masných výrobků
Paštika 1925 s restovanou cibulkou– e-jídlo.cz (Břeclavsko)
6. Ryby a rybí výrobky
-
7. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě
Slamáček ze slámového vína odrůdy Pálava – Oldřich Drápal (Brno)
Štrúdlové jablíčko extra džem – Ing. Zuzana Boudová (Znojemsko)
8. Mražené výrobky
-
9. Hotové výrobky – ostatní
Patenty -Střední škola gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec (Hodonínsko)
10. Ostatní potravinářské výrobky
Hořčice s meruňkou – Alena Partyková (Břeclavsko)
11. Nealkoholické nápoje
Meruňkový nektar - FARMA U TŘÍ DUBŮ (Znojemsko)
12. Alkoholické nápoje (kromě vína)
11 EXTRA HOŘKÁ–Pivovar Mazák (Hodonínsko)
KAROLÍNA STÁRKOVÁ