Prstýnky, květiny, dojemná melodie. Ale místo tradiční kombinace černého obleku ženicha a bílých šatů nevěsty dvě stejné kravaty, dvě stejné róby, a hlavně, dvě osoby stejného pohlaví uzavírající sňatek. Možnost úředního posvěcení soužití, které se přibližuje tradiční rodině, za uplynulý rok na jižní Moravě využilo šestatřicet homosexuálních párů.

První rok platnosti zákona, který homosexuální menšině toto privilegium udělil, se v nejkonzervativnější části státu projevil jen slabě. V porovnání s tradičními svatbami heterosexuálů je jich matematicky daleko méně, než by odpovídalo tradovanému číslu čtyř procent, která mají homosexuálové ve společnosti tvořit. Oproti klasickým sňatkům, jichž bylo v kraji zhruba šest tisíc, totiž tvoří registrovaná partnerství jen asi půl procenta.

„Napadá mě několik důvodů, proč tomu tak je. První je ten, že zákon, který platí v České republice, je jakousi minimalistickou verzí, jež toho partnerům mnoho neumožňuje. S heterosexuálním manželstvím se naprosto nedá srovnat. Někteří tedy mohou čekat, až se podoba partnerství klasickému manželství přiblíží,“ vysvětlila Kateřina Nedbálková. Ta předsedá brněnskému sdružení Stud, které homosexuály sdružuje.

„Druhým důvodem může být, že zatímco klasické manželství je pro heterosexuály naplněním konvence, pro homosexuály může být naopak rozhodnutím velmi nestereotypním, k čemuž nemá každý odvahu,“ dodala Nedbálková.

Tradicionalisté mají jasno. „Zákon se vůbec neměl dělat. Výhody pro určité skupinky, to není demokracie. Nakonec jde jen o reklamu, aby jich bylo víc. A měli pořád větší a větší práva na úkor většiny,“ řekl Brňan Milan Trnka.

Úředníci radnice Brno-střed, která jako jediná v kraji může registrované svazky oficiálně dávat dohromady, jsou naopak vstřícní. Tamní místostarostka Dagmar Hrubá se pochlubila médiím, že sama jeden takový pár oddávala, a starosta Michal Bortel by se tomu v případě, že by jej někdo požádal, podle svých slov také nebránil.

„Neměl bych s tím osobně žádný problém, myslím, že bych si k tomu mohl vzít i závěsný znak. Přestože vlastně nejde o stejný akt jako v případě běžných svateb, které oddávám,“ řekl Bortel. Také on si myslí, že homosexuálové očekávali po přijetí zákona daleko větší boom uzavřených partnerství. „Organizace, které zákon prosazovaly, jsou asi zklamané. Nicméně realita je taková, jaká je, nikoho k uzavírání sňatku není možné nutit. Faktem je, že je to jen úřední akt v kanceláři,“ dodal Bortel.