Vážení čtenáři, hlasujte v pravidelné anketě v pravém sloupci. Konečné výsledky ankety, která skončí ve středu ve 20:00, najdete ve čtvrtečním vydání jihomoravských deníků Rovnost.

„Za provozu jsme zrekonstruovali toalety, nákupní pasáže i zázemí pro obchody. Avion teď nabízí prostředí vhodné pro rodiny s dětmi i pro rychlý a jednoduchý nákup,“ uvedl manažer centra Petr Navrátil.

Přes dálnici

Do budoucna má ale centrum mnohem smělejší plány – chce se rozrůst na protější stranu dálnice D2. Nákupní centrum, které tam vznikne, plánuje propojit s tím stávajícím i s obchodním domem Ikea. „Na druhé straně dálnice máme pozemky, ale stavba je ještě v nedohlednu. Musíme nejdřív získat povolení a prosadit změnu územního plánu,“ řekl Navrátil.

Společnost se o to bude hodně snažit, protože jižní okraj Brna je pro ni z ekonomického hlediska zajímavé místo. V Avionu totiž nakupují nejen Brňané a lidé z okolí, ale i ti, kteří jedou po dálnici například do Bratislavy.

Rekonstrukce, která právě končí, rozšířila prodejní plochu Avionu o několik stovek čtverečních metrů. To se nelíbí některým urbanistům ani ekologům. „Brno už má mnohem víc obchodů, než vůbec potřebuje. Navíc všechna centra jsou na jihu nebo na severu Brna, na východozápadní ose obchody úplně chybí,“ upozornil Milan Štefanec z Nesehnutí. O dvacet tisíc čtverečních metrů se navíc před měsícem rozšířilo i nedaleké centrum Olympia.

Místní protestují

Avion v novém si už vysloužil kritiku lidí z okolí. Při posledním rozšíření Ikey v roce 2008 zastavěli dělníci i průchod mezi obchodními domy. Zatarasili tak rychlou přístupovou cestu pro lidi z Dolních a Horních Heršpic a Přízřenic. Ti si už v létě stěžovali na to, že musí areál obcházet cestou až o kilometr delší. „Je také hodně nebezpečná. Vede po cyklostezce, kde se třeba odpoledne nebo o víkendu kvůli hustému provozu nedá vůbec jít,“ uvedla Irena Skočdopolová z Dolních Heršpic.

Vedení nákupního centra o novém průchodu s městskými částmi jedná. „Bohužel to nebylo součástí tohoto projektu. Musí se vyřešit mimo jiné nároky nájemníka obchodu,“ vysvětlil Navrátil.

Postup nákupního centra kritizuje místostarostka Dolních Heršpic Anna Böhmová. „Nerada vyvolávám konflikty, ale v tomto případě budu muset. Avion pořád jen slibuje a dodnes přitom nenechal udělat ani projekt. Nejspíš uspořádám setkání s lidmi a pokusíme se domluvit na tom, co dál,“ řekla Böhmová. Podle ní je totiž zbytečné, aby lidé, kteří žijí jen kousek od nákupního centra, do něj museli jezdit autem nebo chodit kilometr pěšky.