Svůj rekord pokládá za hru osudu. Výhra ho velmi překvapila. „To číslo je téměř neuvěřitelné. Nikdy jsem své půjčené knížky nepočítal, takže mě šokovalo, když mě knihovnice oslovily," vzpomíná Buchtela.

Do knihovny chodí zhruba jednou za tři týdny a vždy si odnese až osmnáct knih. Úspěch sdílí s manželkou, která je také vášnivou čtenářkou. „Některé nás zaujmou a máme je přečtené brzy, u jiných přeskakujeme strany nebo je odložíme. Nicméně za týden přečteme tak dvě až tři knihy," popisuje Buchtela.

Nejraději čte Brňan povídky s kriminálními zápletkami, literaturu faktu nebo historická témata. Jeho oblíbeným autorem je James Patterson. Právě od něj před několika dny rozečetl knihu Osmé doznání. Láska k četbě se údajně probudila i u jejich psa. „Nedávno jsem musel rychle odběhnout ven a nechal jsem knihu otevřenou. Než jsem se vrátil, hltala ji také naše fenka kokršpaněla, a to doslova. Vytrhla několik listů. Knihu jsem potom musel zaplatit," vypráví Buchtela.

Knihovnu Jiřího Mahena v Bystrci si oblíbil již před dvaceti lety. Od té doby ji navštěvuje pravidelně a jiné knihovny nevyhledává. „Mám ji nejblíž a nejraději. Jsou tam velmi ochotné knihovnice, které mi vždy poradí, co zajímavého si půjčit," vysvětluje muž.

Letos se Buchtela zatím svůj titul obhájit nechystá. „Nechtěl jsem trhat rekordy, vždyť čtu jen pro zábavu," směje se Brňan.

MARKÉTA CHUMCHALOVÁ