Pásy ropné látky se objevily poblíž tamní vodní elektrárny. Hasiči na místě zasahovali od desíti hodin dopoledne. „Na vyčistění padesát metrů širokého toku jsme použili improvizovanou nornou stěnu z hadic a zasypali jsme látku sorbentem," sdělil mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Ropa se do vody podle mluvčí Povodí Moravy Gabriely Tomíčkové dostala z nádrže autobusu městské hromadné dopravy, který poblíž řeky v neděli v noci havaroval. „Sto čtyřicet litrů ropné látky vyteklo do kanalizace. Z ní se pak ropa dostala do řeky," sdělila Tomíčková.

Pracovníci povodí na odstraňování havárie celé dopoledne dohlíželi. „Nezaznamenali jsme žádný úhyn ryb. Ropná látka nám tak podle dosavadních zjištění nezpůsobila žádné škody," informovala mluvčí povodí.

Tok čistily tři jednotky hasičů. „Práce jsme ukončili kolem jedné hodiny odpoledne," doplnil mluvčí hasičů Mikoška.

Únik ropné látky zaměstnal jihomoravské hasiče také loni v listopadu. Skvrna dlouhá téměř půl kilometru se objevila na přehradě ve Vranově nad Dyjí na Znojemsku. „Ropná látka se objevila v prostoru mezi přístavištěm policie a Povodí Moravy. Největší práci s její likvidací měli hasiči v prostoru, kde kotví dvě výletní lodě, Dyje a Vranov," informoval tehdy mluvčí hasičů Mikoška.

Kraj za odstranění skvrny zaplatil padesát tisíc korun. „Hasiči na její likvidaci spotřebovali dvě tuny sorbentu," dodal mluvčí.

Podle starosty Vranova nad Dyjí Lubomíra Vedry dochází k úniku ropných látek do přehrady každý rok. Úřady by se podle něj měly lépe starat o její ochranu.