Novou kyberlaboratoř budou mít třeba na střední škole informatiky, poštovnictví a finančnictví v Čichnově ulici v Brně. „Je to pro nás významný projekt, cíl je vytvořit podmínky pro obor kybernetická bezpečnost. Zavedli jsme ho na začátku tohoto roku. Novou laboratoř využijí i naše partnerské školy,“ upřesnil ředitel Vladimír Šimíček.

Základy stavebnictví zase už rok procvičují jihomoravští žáci na střední škole stavebních řemesel v brněnských Bosonohách. Zájem o řemeslné obory nicméně podle ředitele školy Josefa Hypra stále klesá. „Letos se výrazně snížil například o obor tesař. Velmi nízkou až nulovou popularitu mají už delší dobu obory klempíř, pokrývač a čalouník, jejich počty jsou v jednotkách,“ vyjmenoval.

Ilustrační foto.
Venkovní kluziště s otvíračkou otálejí. Zatím se v Brně bruslí jen u Olympie

Situace se podle Hypra dá řešit jen systémovou změnou ve vzdělávání. „Je třeba upravit nabídku na školách. V současnosti se na univerzitách vzdělávají i ti, kteří na to nemají. V budoucnu pak mnohdy nenajdou uplatnění a skončí u nekvalifikované práce,“ nastínil.

Přitom právě absolventi technických oborů jsou na trhu práce žádaní. „Velké šance na získání práce mají absolventi strojírenských a elektrotechnických oborů. Poptávka je také po řemeslnících,“ řekla mluvčí úřadu práce Kateřina Beránková.

Letiště v brněnských Tuřanech. Ilustrační foto.
Letiště Brno zacílí více na mladé. V létě nejvíc táhl bulharský Burgas

Podle ředitele základní školy v Telnici na Brněnsku Petra Gabrhela nepomáhá vzbudit zájem dětí ani výuka pracovních činností. „Na rozhodování žáků pro řemeslné obory má větší vliv popularita řemesel ve společnosti. Zlepší se to, pokud žáci budou vnímat prestiž řemesla a to, že není ostuda živit se prací vlastních rukou,“ uvedl Gabrhel.

Předsedkyně Asociace malých a středních podniků a živnostníků Pavla Břečková potvrdila, že nyní dobří řemeslníci chybí. „Čeká se na ně poměrně dlouho. Nestačí jen zvednout telefon, což společnost vnímá,“ uvedla.

Pomoct zvýšit zájem mládeže o studium technických oborů mohou i nové technologie. „Řemeslo dnes není jen o špinavých montérkách, ale o využívání elektroniky, která práci posouvá dál. To může být pro mládež zajímavé,“ míní Břečková.

Řemeslné obory v kraji
• 109 851 řemeslných živností bylo loni na jižní Moravě.
• Mezi nejčastěji absolvované obory loni patřil mechanik, cukrář, instalatér a zedník.
• Nejméně studentů absolvovalo obory čalouník, malíř a lakýrník, nástrojař a pekař.