Na vůni piva bez dusivého oblaku cigaretového kouře láká své zákazníky brněnský Výčep na stojáka, který je jedním z nejnovějších členů sítě nekuřáckých restaurací. „Už když jsme výčep otvírali, tak jsme počítali s tím, že se uvnitř nebude kouřit. Snažíme se prosazovat kulturu piva a nabídnout ho lidem v příjemném prostředí. Připadá nám to jako přirozený vývoj. Kdo chce, může si zapálit venku," poznamenal manažer restaurace Robert Smejkal.

Do sítě se zatím zapojilo dvaasedmdesát brněnských podniků. „Když jsme projekt v roce 2009 spustili, přihlásilo se nám prvních pětadvacet odvážlivců a od té doby jich přibývá čím dál víc. Nedávno se nám přihlásily dokonce dva hotely, které jsou teď kompletně nekuřácké," sdělila vedoucí kanceláře Brno-zdravé město Ivana Draholová. Podle ní už v Brně přestává platit klišé, že do nekuřácké restaurace hosté chodit nebudou.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger si od nového protikuřáckého zákona slibuje, že ubude kuřáků zvláště mezi mladými lidmi. „Naším cílem je, aby mladí lidé neměli k tabákovým výrobkům snadný přístup a aby, pokud možno, nezačali kouřit vůbec," uvedl ministr.

Podle průzkumu Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze a společnosti Ipsos kouří třiasedmdesát procent příležitostných kuřáků pouze, když jsou v restauraci nebo baru. Ve stejném průzkumu třicet procent lidí, kteří začali kouřit před osmnáctým rokem věku, uvedlo, že kdyby platil tento zákaz v restauracích, tak by s kouřením vůbec nezačali. „Já i většina mých kamarádů jsme začali pravidelně kouřit na společných akcích v hospodě. Prostě to k tomu nějak patřilo. Kdybychom seděli v nekuřácké hospodě, možná bych opravdu nezačal, ale těžko soudit," podotkl Marek Domes.

Iva Hrnčiříková z Poradny pro výživu a odříkání kouření závěry průzkumu potvrzuje. „Spousta příležitostných kuřáků si zapálí, když sedí v kavárně nebo restauraci s přáteli. Ti ho totiž někdy mohou provokovat a schválně nabízet cigaretu. Také je prokázané, že když člověk vypije nějaký alkohol, má menší zábrany. V poradně lidem proto radíme, aby první měsíc při odvykání vůbec do kuřáckých restaurací nechodili," řekla terapeutka.