VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Restaurace Bokem je opravdu bokem

BRNO - Malý podnik ve Svatoplukově ulici sice ničím neoslní, ale host se v něm nají jako doma. I s drobnými chybičkami.

6.5.2007
SDÍLEJ:

Stylový bar v restauraci Bokem.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Když je něco bokem, znamená to, že je to tam, kde by to člověk jen tak nenašel. Restaurace Bokem ve Svatoplukově ulici v brněnských Židenicích si vzala název za své. Je opravdu bokem. Přesto stojí podnik za to vyzdvihnout, protože co je malé, to je, jak známo, milé. A v jednoduchosti je hlavně krása. Přesvědčil se o tom i testovací tým Brněnského Deníku Rovnost společně s bývalým kuchařem brněnského Grandhotelu Karlem Ježkem.

Aby se náhodou majitelé podniku neurazili, je nutné zdůraznit, že restaurace Bokem není nijak zastrčená v nějaké zapadlé uličce. „Určitě ji znají štamgasti z okolí, kteří do lokálu chodí jíst a pít. Pro neznalce je však restaurant ukrytý a prakticky neznámý,“ říká vysloužilý kuchař o místě, kde restaurace sídlí. Lidé projíždějící čtyřproudou magistrálou po židenické Gajdošově ulici sice mohou zahlédnout nápis Bokem, ale zřejmě jim nic moc nenapoví. Pěší se zase do podniku dostanou z přestupního uzlu městské hromadné dopravy Stará osada podchodem. Trvá to jen tři minuty.

Mládí za barem

Ale dost popisování polohy restaurace. Host, který si ji chce najít, má už docela dost indicií, aby do podniku trefil. Restaurant je sám o sobě maličký. Jediné, co je v něm velké až moc, je barový pult, který je obložen kameny. Za ním stojí mladičký číšník a barman v jedné personě. „Asi je to klub pro mladé. Oblečení by tomu odpovídalo,“ soudí Ježek a pohledem si měří mladíka s hnědou kšiltovkou na hlavě. Kromě „skejťácké“ čepice má číšník modré rifle a asi tak o dvě čísla menší nátělník. Možná proto, aby předvedl před hosty, kteří patří k něžnějšímu pohlaví, vyvíjející se svalstvo. Nafouknutý biceps totiž mnohé slečny ohromí.

Mladík je však ochotný, slušný a pozorný. Jakmile testovací tým usedne za stůl, přicupitá a ptá se, copak si bude panstvo přát. Když zjistí, že jídelní list, rychle jej donese. „Na první pohled je jídelníček skromný. Ale to vůbec nevadí. Od tak malé restaurace nemůže host čekat, že si v ní vybere ze sto padesáti jídel. Čeští hosté jsou většinou stejně nejspokojenější, když si dají smažený sýr, hranolky a tatarku. A toto jídlo tady najdou,“ usmívá se Ježek.

Jednička bez hvězdičky

Testovací tým má jídelní list přelouskaný za pár vteřin a objednává gulášovou polévku, hovězí roštěnou s vejcem a kuřecí přírodní řízek. Vařící polévka je na stole hned. Nese ji kuchařka, což testovací tým trochu zaráží. „Gulášovka voní hezky,“ nadechuje se bývalý kuchař z Grandhotelu. Poněkud stáhne obočí ve chvíli, kdy do úst míří první lžíce. „Kuchařka zapomněla na majoránku, která dává polévce specifickou chuť. Také je v ní česneková pasta, která čerstvý česnek rozhodně nenahradí. Přesto je polévka dobrá,“ hodnotí Ježek.

Za třiadvacet minut leží před testovacím týmem i hlavní jídlo. Při pohledu na plné talíře se mohou prvně najíst oči. Zeleninová obloha totiž ve spojení s masem vyhrává barvami, ale nikterak křiklavě. „Jsem překvapen, že tak malá restaurace dokáže udělat tak čisté a hezky upravené jídlo,“ shrnuje kuchař svou porci kuřecího přírodního řízku s bramborovou kaší. Na tu byl zvlášť zvědavý. „Menší podniky kaši dělají z prášku. Tahle je však z vařených brambor a je vynikající. Také drůbeží maso připravila kuchařka na jedničku. S hvězdičkou ale nebude. Na přírodní řízek totiž nepatří žádné koření. Jen naklepat maso a posolit. V tomhle je nějaké grilovací koření či směs,“ říká Ježek.

Síla na tuhé maso

Svaly, které rostou mladičkému číšníkovi, by host potřeboval na hovězí roštěnou, která je o něco tužší. „Hovězí maso však tuhé je a málokdy se stává, že je měkké a dobře se krájí. Chuťově je však pokrm výborný a nelze mu nic vytknout,“ hodnotí specialista na vaření druhé jídlo. Podtrženo, spočítáno a sečteno: restaurace Bokem je tak trochu rodinný podnik. Majitelům záleží na hostech, kteří se v podniku dobře nají. Konec konců se tam vaří jako doma. I s několika chybami, které dělá každý kuchař či kuchařka.

Autor: Pavel Mokrý

6.5.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Pomocní dělníci ve výrobě 13 500 Kč

Pomocní dělníci ve výrobě KRÁTKODOBÉ ZAMĚSTNÁNÍ. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13500 kč. Volných pracovních míst: 6. Poznámka: KRÁTKODOBÉ ZAMĚSTNÁNÍ, Zájemce telefonicky kontaktuje firmu nebo se dostaví ve dnech ÚT mezi 10 až 12 hodinou na adrese Křižíkova 70, Brno, Požadujeme:, zdravotní způsobilost pro tuto práci. Ruční manipulace s materiálem a výrobky nad 15 kg. Prašné prostředí. Ochota pracovat na směny.. Pracoviště: Dunkanstav, družstvo - prov., Křižíkova, č.p. 2697, 612 00 Brno 12. Informace: Vladimir Ing. Kločnyk, +420 541 633 276.

Výroba - Obsluha ostatních stacionárních strojů a zařízení 13 500 Kč

Obsluha ostatních stacionárních strojů a zařízení jinde neuvedená KRÁTKODOBÉ ZAMĚSTNÁNÍ. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13500 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: KRÁTKODOBÉ ZAMĚSTNÁNÍ, Zájemci se dostaví v Út a Pá mezi 9.00 - 10.00 hodinou na kontaktní adresu, Koželužská 9, Brno, , Požadujeme dobrý zdravotní stav. Samostatnost. Spolehlivost., Broušení a montáž kovových dílců a skládání kovových konstrukcí, obsluha strojů.. Pracoviště: Stejk s.r.o., Koželužská, č.p. 34, 602 00 Brno 2. Informace: Jiří Karmazin, +420 543 422 774.

Služby - Služby Uklízeč, uklízečka 2 400 Kč

Uklízeči v provozovnách osobních služeb Uklízeči v provozovnách osobních služeb - pouze pro OZP. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 2400 kč, mzda max. 2400 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: První kontakt telefonicky nebo e-mailem, Práce na 1hod/den, 5dnů v týdnu , Vysypávání košů, úklid a dezinfekce podlah a povrchů, vyndávání a skládání ručníků ze sušičky Práce na HPP vhodná jako přivýdělek - zaměstnání malého rozsahu, Možnost dopravy do zaměstnání zdarma. Pracoviště: Nevidomí maséři s.r.o., Pod nemocnicí, č.p. 500, 625 00 Brno 25. Informace: Dagmar Honsová, +420 731 170 879.

Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 18 000 Kč

Prodavači potravinářského zboží Prodavač/-ka potravin. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 22000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pracovní pozice: Prodavač/-ka potravin., , praxe v potravinářství, zbožíznalství, Benefity: stravenky, příplatky, , Kontaktní osoba: Jiří Folk, tel. 602709596, e-mail: folk@rapobrno.cz. Pracoviště: Rapo brno, s.r.o. - 01, Bezručova čtvrť, č.p. 841, 664 34 Kuřim. Informace: Jiří Folk, +420 602 709 596.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Dopravní policisté zkontrolovali autobusy na jedenácti vybraných místech Jihomoravského kraje.

Policisté kontrolovali autobusy. Polský řidič lhal o době odpočinku

Na snímku  Ashiru. Ilustrační foto.

Zbrojovka dala Lanžhotu šest gólů, vyzkoušela i chorvatského záložníka

Mikulov navštívily hvězdy z NHL. Přijel Voráček i Pastrňák

Mikulov /FOTOGALERIE/- Sportem pomáhají pacientům trpícím roztroušenou sklerózou. Už třetím rokem. Nadace Jakuba Voráčka pořádala v Mikulově charitativní akci Hokejky pro Kluka Puka.

Vlak srazil mladou ženu. Záchranáři ji oživovali přímo pod vagónem

Brno – O život bojuje mladá žena, kterou srazil v neděli krátce před jedenáctou hodinou dopoledne v brněnských Černovicích rychlík. Úsek mezi hlavním nádražím a Slatinou byl pro vlaky neprůjezdný. Trať je podle informací Českých drah znovu průjezdná od půl druhé odpoledne.

AKTUALIZOVÁNO

U Olympie se srazila čtyři auta. Zranilo se šest lidí, na D2 se tvořily kolony

Brno – Nehoda čtyř osobních aut na dálnici D2 poblíž obchodního centra Olympia Brno si vyžádala šest zraněných lidí. Na místě se vytvořila více než čtyřkilometrová kolona.

Žáci jsou líní. Z tělocviku se vymlouvají na zapomenuté úbory i ženské problémy

Jižní Morava - Hráli jsme pořád jen fotbal, nebavilo mě to, vysvětluje loňský maturant z Brna Daniel Filipek, proč si vyřídil celoroční uvolnění z tělocviku. „Zranil jsem se a využil toho, abych už cvičit nemusel,“ přiznává.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT