VYBRAT REGION
Zavřít mapu
SKÓRE ROVNOSTI: Byli jste letos v divadle?

Restaurace Bokem je opravdu bokem

BRNO - Malý podnik ve Svatoplukově ulici sice ničím neoslní, ale host se v něm nají jako doma. I s drobnými chybičkami.

6.5.2007
SDÍLEJ:

Stylový bar v restauraci Bokem.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Když je něco bokem, znamená to, že je to tam, kde by to člověk jen tak nenašel. Restaurace Bokem ve Svatoplukově ulici v brněnských Židenicích si vzala název za své. Je opravdu bokem. Přesto stojí podnik za to vyzdvihnout, protože co je malé, to je, jak známo, milé. A v jednoduchosti je hlavně krása. Přesvědčil se o tom i testovací tým Brněnského Deníku Rovnost společně s bývalým kuchařem brněnského Grandhotelu Karlem Ježkem.

Aby se náhodou majitelé podniku neurazili, je nutné zdůraznit, že restaurace Bokem není nijak zastrčená v nějaké zapadlé uličce. „Určitě ji znají štamgasti z okolí, kteří do lokálu chodí jíst a pít. Pro neznalce je však restaurant ukrytý a prakticky neznámý,“ říká vysloužilý kuchař o místě, kde restaurace sídlí. Lidé projíždějící čtyřproudou magistrálou po židenické Gajdošově ulici sice mohou zahlédnout nápis Bokem, ale zřejmě jim nic moc nenapoví. Pěší se zase do podniku dostanou z přestupního uzlu městské hromadné dopravy Stará osada podchodem. Trvá to jen tři minuty.

Mládí za barem

Ale dost popisování polohy restaurace. Host, který si ji chce najít, má už docela dost indicií, aby do podniku trefil. Restaurant je sám o sobě maličký. Jediné, co je v něm velké až moc, je barový pult, který je obložen kameny. Za ním stojí mladičký číšník a barman v jedné personě. „Asi je to klub pro mladé. Oblečení by tomu odpovídalo,“ soudí Ježek a pohledem si měří mladíka s hnědou kšiltovkou na hlavě. Kromě „skejťácké“ čepice má číšník modré rifle a asi tak o dvě čísla menší nátělník. Možná proto, aby předvedl před hosty, kteří patří k něžnějšímu pohlaví, vyvíjející se svalstvo. Nafouknutý biceps totiž mnohé slečny ohromí.

Mladík je však ochotný, slušný a pozorný. Jakmile testovací tým usedne za stůl, přicupitá a ptá se, copak si bude panstvo přát. Když zjistí, že jídelní list, rychle jej donese. „Na první pohled je jídelníček skromný. Ale to vůbec nevadí. Od tak malé restaurace nemůže host čekat, že si v ní vybere ze sto padesáti jídel. Čeští hosté jsou většinou stejně nejspokojenější, když si dají smažený sýr, hranolky a tatarku. A toto jídlo tady najdou,“ usmívá se Ježek.

Jednička bez hvězdičky

Testovací tým má jídelní list přelouskaný za pár vteřin a objednává gulášovou polévku, hovězí roštěnou s vejcem a kuřecí přírodní řízek. Vařící polévka je na stole hned. Nese ji kuchařka, což testovací tým trochu zaráží. „Gulášovka voní hezky,“ nadechuje se bývalý kuchař z Grandhotelu. Poněkud stáhne obočí ve chvíli, kdy do úst míří první lžíce. „Kuchařka zapomněla na majoránku, která dává polévce specifickou chuť. Také je v ní česneková pasta, která čerstvý česnek rozhodně nenahradí. Přesto je polévka dobrá,“ hodnotí Ježek.

Za třiadvacet minut leží před testovacím týmem i hlavní jídlo. Při pohledu na plné talíře se mohou prvně najíst oči. Zeleninová obloha totiž ve spojení s masem vyhrává barvami, ale nikterak křiklavě. „Jsem překvapen, že tak malá restaurace dokáže udělat tak čisté a hezky upravené jídlo,“ shrnuje kuchař svou porci kuřecího přírodního řízku s bramborovou kaší. Na tu byl zvlášť zvědavý. „Menší podniky kaši dělají z prášku. Tahle je však z vařených brambor a je vynikající. Také drůbeží maso připravila kuchařka na jedničku. S hvězdičkou ale nebude. Na přírodní řízek totiž nepatří žádné koření. Jen naklepat maso a posolit. V tomhle je nějaké grilovací koření či směs,“ říká Ježek.

Síla na tuhé maso

Svaly, které rostou mladičkému číšníkovi, by host potřeboval na hovězí roštěnou, která je o něco tužší. „Hovězí maso však tuhé je a málokdy se stává, že je měkké a dobře se krájí. Chuťově je však pokrm výborný a nelze mu nic vytknout,“ hodnotí specialista na vaření druhé jídlo. Podtrženo, spočítáno a sečteno: restaurace Bokem je tak trochu rodinný podnik. Majitelům záleží na hostech, kteří se v podniku dobře nají. Konec konců se tam vaří jako doma. I s několika chybami, které dělá každý kuchař či kuchařka.

Autor: Pavel Mokrý

6.5.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Vzdělávání a školství - Vzdělávání a školství Lektoři dalšího vzdělávání 22 000 Kč Lektoři a učitelé jazyků na ostatních školách Lektor, učitel. Požadované vzdělání: vysokoškolské. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 22000 kč. Volných pracovních míst: 5. Poznámka: První kontakt se zaměstnavatelem e-mailem., , Požadujeme:, rodilého mluvčího nebo znalost AJ na úrovni C2, , Souhlas zaměstnavatele se zaměstnaneckou kartou. Pracoviště: International school of brno o.p.s. - čejkovická, Čejkovická, č.p. 4339, 628 00 Brno 28. Informace: Kateřina Mléčková, +420 725 488 674. Výroba - Výroba Pomocní dělníci ve výrobě 12 200 Kč Pomocní dělníci ve výrobě KRÁTKODOBÉ ZAMĚSTNÁNÍ. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12200 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: KRÁTKODOBÉ ZAMĚSTNÁNÍ, První kontakt se zaměstnavatelem telefonicky., Požadujeme spolehlivost, pracovitost. Pracoviště: Volyn group s.r.o., Vodařská, č.p. 232, 619 00 Brno 19. Informace: Vira Hryha, +420 608 380 745. Výroba - Výroba Tiskaři 15 500 Kč Tiskaři Pomocné práce v sítotiskovém provozu. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15500 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: První kontakt osobně Heršpická 6, od 8:00 do 15:00 nebo telefonicky od 8:00 do 16:00, Pomocné práce v provozu sítotisku s možnosti profesního růstu do pozice tiskaře, Nabízíme stravenky, Souhlas zaměstnavatele se zaměstnaneckou kartou. Pracoviště: Meteor press, s.r.o.-prac., Heršpická, č.p. 800, 639 00 Brno 39. Informace: Zdeněk Hlaváček, +420 777 479 221. Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič ostatních speciálních 170 Kč Řidiči ostatních speciálních vozidel Řidič/jeřábník. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 170 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: První kontakt e-mailem nebo telefonicky 8:00-16:00 hod., Požadavky:, Řidičské oprávnění: B, C, + profesní průkaz. Praxe výhodou!. Pracoviště: Felbermayr transport- und hebetechnik, spol. s r.o.-olomoucká, Olomoucká, č.p. 3419, 618 00 Brno 18. Informace: Lukáš Brabec Sabina Hrabinová,, +420 606 024 335,545 103 804.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
1

Kometa doma podlehla Mladé Boleslavi a v nové sezoně poprvé prohrála

Ilustrační foto

Muž chtěl přeběhnout silnici a srazilo ho auto. Utrpěl mnohočetná poranění

Upravené atrium i toalety. Knihovnu čeká rekonstrukce

Brno - Příjemnější prostředí a ještě dokonalejší péči o knihy slibuje v následujících letech Moravská zemská knihovna v Brně. Díky evropské dotaci se bude opravovat. Práce začnou ještě letos.

Obce chtějí nové rybníky, aby zadržely vodu v krajině

Jižní Morava - S nedostatkem vody kvůli suchu se potýkají obce na jihu Moravy. Zadržet ji více v krajině by mohly nové rybníky. Na jejich výstavbu vypsalo Ministerstvo zemědělství dotaci.

Na Food Truck Festival přišly k občerstvovacím vozům tisíce lidí

Brno – Burgery, hotdogy, hranolky a další jídla nabízí v neděli kolem poledne prodejci přímo ze svých aut, z reproduktorů zní hudba. Z prostranství mezi Galerií Vaňkovka a Fait Gallery v centru Brna je regulérní gastronomické parkoviště. Třetím dnem tady pokračuje první ročník Food Truck Festivalu.

Řidič BMW narazil v noci do sloupu. Nadýchal skoro jedno promile

Brno – Řidič osobního auta nezvládl řízení a havaroval v neděli před druhou hodinou ráno v Hněvkovského ulici v brněnském Komárově.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT