VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Restaurace Bokem je opravdu bokem

BRNO - Malý podnik ve Svatoplukově ulici sice ničím neoslní, ale host se v něm nají jako doma. I s drobnými chybičkami.

6.5.2007
SDÍLEJ:

Stylový bar v restauraci Bokem.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Když je něco bokem, znamená to, že je to tam, kde by to člověk jen tak nenašel. Restaurace Bokem ve Svatoplukově ulici v brněnských Židenicích si vzala název za své. Je opravdu bokem. Přesto stojí podnik za to vyzdvihnout, protože co je malé, to je, jak známo, milé. A v jednoduchosti je hlavně krása. Přesvědčil se o tom i testovací tým Brněnského Deníku Rovnost společně s bývalým kuchařem brněnského Grandhotelu Karlem Ježkem.

Aby se náhodou majitelé podniku neurazili, je nutné zdůraznit, že restaurace Bokem není nijak zastrčená v nějaké zapadlé uličce. „Určitě ji znají štamgasti z okolí, kteří do lokálu chodí jíst a pít. Pro neznalce je však restaurant ukrytý a prakticky neznámý,“ říká vysloužilý kuchař o místě, kde restaurace sídlí. Lidé projíždějící čtyřproudou magistrálou po židenické Gajdošově ulici sice mohou zahlédnout nápis Bokem, ale zřejmě jim nic moc nenapoví. Pěší se zase do podniku dostanou z přestupního uzlu městské hromadné dopravy Stará osada podchodem. Trvá to jen tři minuty.

Mládí za barem

Ale dost popisování polohy restaurace. Host, který si ji chce najít, má už docela dost indicií, aby do podniku trefil. Restaurant je sám o sobě maličký. Jediné, co je v něm velké až moc, je barový pult, který je obložen kameny. Za ním stojí mladičký číšník a barman v jedné personě. „Asi je to klub pro mladé. Oblečení by tomu odpovídalo,“ soudí Ježek a pohledem si měří mladíka s hnědou kšiltovkou na hlavě. Kromě „skejťácké“ čepice má číšník modré rifle a asi tak o dvě čísla menší nátělník. Možná proto, aby předvedl před hosty, kteří patří k něžnějšímu pohlaví, vyvíjející se svalstvo. Nafouknutý biceps totiž mnohé slečny ohromí.

Mladík je však ochotný, slušný a pozorný. Jakmile testovací tým usedne za stůl, přicupitá a ptá se, copak si bude panstvo přát. Když zjistí, že jídelní list, rychle jej donese. „Na první pohled je jídelníček skromný. Ale to vůbec nevadí. Od tak malé restaurace nemůže host čekat, že si v ní vybere ze sto padesáti jídel. Čeští hosté jsou většinou stejně nejspokojenější, když si dají smažený sýr, hranolky a tatarku. A toto jídlo tady najdou,“ usmívá se Ježek.

Jednička bez hvězdičky

Testovací tým má jídelní list přelouskaný za pár vteřin a objednává gulášovou polévku, hovězí roštěnou s vejcem a kuřecí přírodní řízek. Vařící polévka je na stole hned. Nese ji kuchařka, což testovací tým trochu zaráží. „Gulášovka voní hezky,“ nadechuje se bývalý kuchař z Grandhotelu. Poněkud stáhne obočí ve chvíli, kdy do úst míří první lžíce. „Kuchařka zapomněla na majoránku, která dává polévce specifickou chuť. Také je v ní česneková pasta, která čerstvý česnek rozhodně nenahradí. Přesto je polévka dobrá,“ hodnotí Ježek.

Za třiadvacet minut leží před testovacím týmem i hlavní jídlo. Při pohledu na plné talíře se mohou prvně najíst oči. Zeleninová obloha totiž ve spojení s masem vyhrává barvami, ale nikterak křiklavě. „Jsem překvapen, že tak malá restaurace dokáže udělat tak čisté a hezky upravené jídlo,“ shrnuje kuchař svou porci kuřecího přírodního řízku s bramborovou kaší. Na tu byl zvlášť zvědavý. „Menší podniky kaši dělají z prášku. Tahle je však z vařených brambor a je vynikající. Také drůbeží maso připravila kuchařka na jedničku. S hvězdičkou ale nebude. Na přírodní řízek totiž nepatří žádné koření. Jen naklepat maso a posolit. V tomhle je nějaké grilovací koření či směs,“ říká Ježek.

Síla na tuhé maso

Svaly, které rostou mladičkému číšníkovi, by host potřeboval na hovězí roštěnou, která je o něco tužší. „Hovězí maso však tuhé je a málokdy se stává, že je měkké a dobře se krájí. Chuťově je však pokrm výborný a nelze mu nic vytknout,“ hodnotí specialista na vaření druhé jídlo. Podtrženo, spočítáno a sečteno: restaurace Bokem je tak trochu rodinný podnik. Majitelům záleží na hostech, kteří se v podniku dobře nají. Konec konců se tam vaří jako doma. I s několika chybami, které dělá každý kuchař či kuchařka.

Autor: Pavel Mokrý

6.5.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Brankář Marek Langhamer je posilou Komety Brno.
4

Nerad se stěhuji, chci se zabydlet, říká brněnská posila Langhamer

Auto taxislužby najelo na tramvajový ostrůvek na ulici Křenová v Brně. Nehoda se obešla bez zranění.
7

OBRAZEM: Taxikář zdemoloval zábradlí na zastávce v Křenové ulici

AUTOMIX.CZ

Víte, co je černý led? Poradíme, jak ho poznat a jak se s ním vypořádat

Ze všech zimních nástrah na motoristy (a vlastně obecně na všechny), je jednou z nejhorších takzvaný „černý led“. Ten je totiž skoro nerozpoznatelný, ale strašlivě kluzký, což může způsobit velkou spoustu nemilých situací. Znáte taková ta videa, kdy se auta se zabržděnými koly nekontrolovaně kloužou jako saně? Tak přesně to umí černý led.

Pokřtili šestý díl Dějin Brna. Historii v něm najdou obce připojené k Brnu

Brno /FOTOGALERIE/ – Šestý díl publikace Dějiny Brna v pátek slavnostně pokřtili na Staré radnici. Svazek o téměř třinácti stech stranách se mezi ostatními vyjímá - věnuje se historii obcí, které se dříve k Brnu připojily. „Málokteré město se rozhodlo obsáhnout své dějiny takto velkorysým způsobem a věnovat celý svazek pouze předměstským obcím,” vysvětlil jeden z autorů, profesor Lukáš Fasora.

Týraných důchodců výrazně přibývá. Trápí je mladší manželky

Brno – Staršího muže si vyhlédla na psychiatrickém oddělení nemocnice. Provdala se za něj a vzala si ho do domácí péče. Zmateného důchodce pak začala jeho mladá manželka obírat o peníze. Když na ni převedl majetek, rozvedla se s ním. Tři podobné případy řeší jihomoravští policisté.

AKTUALIZOVÁNO

V Dominikánské ulici se propadla část silnice. Řidiči musí Veselou

Brno /FOTOGALERIE/ – Změnit trasu musí řidiči, kteří si to v pátek namíří přes Dominikánskou ulici v Brně. Kvůli díře v silnici je ulice uzavřená od zhruba jedné hodiny odpoledne. Auta ji objíždí Veselou ulicí, kterou strážníci mimořádně zprovoznili v obou směrech.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT