VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Podnik pod dominantou Brna sází na menu

BRNO - Restaurace Pod Špilberkem nabízí hostům příjemné prostředí, ale i chutná jídla. Zákazník by ale měl přivřít oči nad drobnostmi

17.6.2007
SDÍLEJ:

Restaurace Pod Špilberkem na Husové uliciFoto: DENÍK/Petr Preclík

Václav Babinský byl, je a zřejmě i dlouho bude nejslavnějším zahradníkem v historii. Přestože se měl podle výučního listu věnovat zkrášlování květin a vykopávání plevele, strávil větší část svého života vjednom z nejukrutnějších vězení tehdejší rakouské monarchie – na brněnském hradě Špilberk. Pokud by byl vhradních kasematech dodnes, určitě by použil zahradní náčiní. Důvod? Aby se postupně prokopal do restaurace Pod Špilberkem.

Otázkou však zůstává, zda by byl nejznámější loupežník a vrah zdob dávno minulých šťastný, že se po mnoha dnech strávených vtunelu prokopal do podniku sídlícího vbrněnské Husově ulici. Na druhou stranu by rozhodně hlady netrpěl. Přesvědčil se o tom i testovací tým Brněnského Deníku Rovnost společně sbývalým kuchařem Grandhotelu Brno Karlem Ježkem.

Jestliže by se šestinásobný loupežník a vrah dostal až do útrob lokálu, určitě by vprvé řadě smekl před vzornou a pozornou obsluhou. Ať je host pán či kmán, zachází sním personál stejně. A tak to má být. Zákazník by neměl dlouho čekat, a tak servírka sjídelním listem je u stolu dřív, než by si návštěvník podniku vzpomněl na datum narození onoho „slavného“ zločince.

Jídelní list je pestrý a nabízí spousty pokrmů. Testovací tým si ale objednává denní menu. To si může zákazník vybrat až ze sedmi jídel, což je na střed města poměrně komfort. Ceny hlavních obědových jídel se včetně polévky pohybují okolo sedmdesáti korun. Pokud by se měl hodnotit poměr ceny ke kvalitě, mohl by testovací tým rovnou obodovat podnik jedničkou shvězdičkou. Zákazník však nesmí být gurmán a mít mlsný jazýček. Mohl by si ho totiž spálit.

Na maso s lupou

Gulášová polévka zdenního menu je na stole vminutě. Hned po první lžíci se bývalý kuchař zbrněnského Grandhotelu zamračí. „Maso aby člověk hledal lupou,“ říká Ježek, když lžící honí „nastavenou“ polévku. Připadá mu, že kuchař restaurace Pod Špilberkem jen do staršího guláše přidal vodu a nechal pokrm převařit. „Chuť polévky je sice dobrá, ale vní je jen jeden kousíček masa. A ještě ke všemu flaksovitého. Brambory nejsou vpolévce skoro žádné. Ty, co tam jsou, nenakrájel kuchař na kostky, ale nechal vní jen jakési odřezky,“ shrnuje odborník na vaření horkou tmavočervenou tekutinu.

Ani na druhé jídlo se nemusí dlouho čekat. Ostatně menu je přece od toho, aby se zákazník při polední pauze nasytil a rychle utíkal za svými povinnostmi. Host musí být mile překvapen. Porce je totiž veliká. Má však své mouchy, nad kterými lze přimhouřit oko.

„Hovězí maso je samo o sobě tuhé, ale španělský ptáček by mohl být měkčí,“ hodnotí Ježek svou porci. Nelíbí se mu například, že je na talíři málo šťávy. Druhou polovinu už jedl skoro suchou. „Navíc zřejmě zdejší kuchař zapomněl na správné ingredience, které do náplně patří. Zatímco se dobrý španělský ptáček neobejde bez vhořčici obaleného plátku masa, cibule, slaniny, okurku, špalíčku šunkového salámu a čtvrtky vejce natvrdo, vtomhle je ani ne polovina. Uvnitř je – a to mi vadí hodně – párek, který má tuhé střívko, jež host nepozře,“ rozebírá ikona testovacího týmu hodnocené jídlo.

Šopák naopak

Salát ze zeleniny, sýra a zálivky zná snad skoro každý. Šopský salát řečený „šopák“ si umí udělat kde kdo. „Očištěné a omyté okurky, rajčata a papriky se nakrájí na drobné kostičky, přidá se nadrobno nasekaná cibule, olej, ocet nebo citrónová šťáva, mletý černý pepř a trochu se to všechno osolí. Přidá se na kostičky nakrájený balkánský sýr nebo niva a zalije se to zálivkou,“ popisuje kuchař zhotelové kuchyně základní recept.

Možná právě proto se mu nelíbí, že lák je vespod misky plné zeleniny a vláčného sýra snezaměnitelnou chutí a vůní. „Je to naopak. Vkuchyni asi nalili do misky zálivku a pak na to nasypali zbylé ingredience,“ ušklíbne se Ježek. Podle něj je důležité při výrobě „šopáku“ nespěchat. Čas je totiž chuťovým nepřítelem jinak lahodného pokrmu. Salát je vždy lepší nechat hodinu odležet, pak lehce promíchat a servírovat. „Na talířky se to upraví do kopečku a povrch posype nastrouhaným sýrem. A jako třešnička na dortu přelije dresingem nebo zálivkou,“ přibližuje kuchař-praktik jednoduchý recept.

Autor: Pavel Mokrý

17.6.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Informační technologie - Informační technologie Programátor 30 000 Kč

Vývojáři softwaru. Požadované vzdělání: vysokoškolské. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 30000 kč, mzda max. 40000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadujeme:, " Základní znalost principů objektově orientovaného programování;, " Minimálně základní znalost některého z programovacíh jazyků (C#, JAVA, C++), " Schopnost týmové práce;, " Schopnost a ochota rychle se učit;, " Komunikativní znalost anglického jazyka;, " Analytické myšlení., Výhody: příspěvek na stravování, Souhlas zaměstnavatele se zaměstnaneckou kartou.. Pracoviště: Fnz (uk) ltd - czech branch, odštěpný závod, Rašínova, č.p. 637, 602 00 Brno 2. Informace: Lucia Legerská, .

Výroba - Výroba Ruční balič 12 200 Kč

Ruční baliči. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 12200 kč. Volných pracovních míst: 4. Poznámka: První kontakt telefonicky (UT od 9:00 do 10:00 hod.), , , Krátkodobé zaměstnání.. Pracoviště: Mkh komora s.r.o. - 03, Komenského, č.p. 625, 664 56 Blučina. Informace: Mishkovskyi, +420 774 719 299.

Služby - Služby Pracovníci pro ruční mytí vozidel, oken, 10 700 Kč

Pracovníci pro ruční mytí vozidel pracovníci pro ruční mytí vozidel - pouze pro OZP. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 10700 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Prosím první kontakt e-mailem nebo telefonicky, Zajímáte se o auta a péči o ně? Rádi Vás přivítáme v kolektivu pracovníků naší ruční myčky aut. Pokud jste navíc pečliví, svědomití a samostatní, rádi Vás zaučíme. ŘP je výhodou, ne podmínkou., Poznámka k volnému místu: , Pouze pro OZP, Jedná se o ruční mytí karoserií aut, vysávání a tepování interiéru aut., Směnnost: 7.00 - 13.00 hod, 13.00 - 19.00 hod, Nástup červen 2018. Pracoviště: Myjómi, družstvo, provozovna, Špitálka, č.p. 91, 602 00 Brno 2. Informace: Eva Slámová, +420 727 940 587od10.00-15.00hod..

Stavebnictví - Stavebnictví Stavební dělník 12 200 Kč

Dělníci v oblasti výstavby budov. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12200 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Místo výkonu práce: BRNO, Požadujeme: bezúhonnost, , Souhlas zaměstnavatele se zaměstnaneckou kartou. Pracoviště: Eurovest, družstvo, K Babě, č.p. 593, 621 00 Brno 21. Informace: Sergiy Doroshuk, +420 774 456 788.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Přípravy, testování a natáčení aplikace Příběhy z kasemat.
23

Výslech vraždící matky: obávaný žalář na Špilberku lidé zažijí na vlastní kůži

Nové logo Pálavského vinobraní vzbudilo i negativní ohlasy lidí.
1

Nové logo Pálavského vinobraní? Hrůza. Jako když mám dvě promile, komentují lidé

Vyděsil kolemjdoucí. Muž se sexuálně uspokojoval v Mariánském údolí

Brno – Sexuálně uspokojovat se měl podle svědků devětadvacetiletý muž v brněnském Mariánském údolí.

Magistrát v jedné budově? Brno plánuje nový superúřad za půldruhé miliardy

Brno - Vedení Brna plánuje stavbu jedné budovy pro celý magistrát. Opozice má k plánu výhrady. Kvůli postupu i prodeji nynějších městských budov.

Mohl jen sledovat pád Zbrojovky... Po operaci musel Šural ležet a hlídat si váhu

Brno – Víc než osm měsíců sledoval fotbal z tribuny a viděl, jak jeho Zbrojovka pozvolna tone do druhé ligy. Na startu letní přípravy už se obránce Jakub Šural hlásil zcela fit, porve se o místo v sestavě i návrat do nejvyšší soutěže. „Poslední měsíc jsem jel úplně naplno,“ sdělil jedenadvacetiletý zadák.

Oceněné osobnosti Kuřimi: mladík bojující se šikanou i muž pomáhající exulantům

Kuřim - Projevy vděku nešetřili ve čtvrtek večer v kuřimském Klubu Kotelna. Starosta tam ocenil osobnosti spojené s městem, které se zasloužily o rozvoj města.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT