VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Podnik pod dominantou Brna sází na menu

BRNO - Restaurace Pod Špilberkem nabízí hostům příjemné prostředí, ale i chutná jídla. Zákazník by ale měl přivřít oči nad drobnostmi

17.6.2007
SDÍLEJ:

Restaurace Pod Špilberkem na Husové uliciFoto: DENÍK/Petr Preclík

Václav Babinský byl, je a zřejmě i dlouho bude nejslavnějším zahradníkem v historii. Přestože se měl podle výučního listu věnovat zkrášlování květin a vykopávání plevele, strávil větší část svého života vjednom z nejukrutnějších vězení tehdejší rakouské monarchie – na brněnském hradě Špilberk. Pokud by byl vhradních kasematech dodnes, určitě by použil zahradní náčiní. Důvod? Aby se postupně prokopal do restaurace Pod Špilberkem.

Otázkou však zůstává, zda by byl nejznámější loupežník a vrah zdob dávno minulých šťastný, že se po mnoha dnech strávených vtunelu prokopal do podniku sídlícího vbrněnské Husově ulici. Na druhou stranu by rozhodně hlady netrpěl. Přesvědčil se o tom i testovací tým Brněnského Deníku Rovnost společně sbývalým kuchařem Grandhotelu Brno Karlem Ježkem.

Jestliže by se šestinásobný loupežník a vrah dostal až do útrob lokálu, určitě by vprvé řadě smekl před vzornou a pozornou obsluhou. Ať je host pán či kmán, zachází sním personál stejně. A tak to má být. Zákazník by neměl dlouho čekat, a tak servírka sjídelním listem je u stolu dřív, než by si návštěvník podniku vzpomněl na datum narození onoho „slavného“ zločince.

Jídelní list je pestrý a nabízí spousty pokrmů. Testovací tým si ale objednává denní menu. To si může zákazník vybrat až ze sedmi jídel, což je na střed města poměrně komfort. Ceny hlavních obědových jídel se včetně polévky pohybují okolo sedmdesáti korun. Pokud by se měl hodnotit poměr ceny ke kvalitě, mohl by testovací tým rovnou obodovat podnik jedničkou shvězdičkou. Zákazník však nesmí být gurmán a mít mlsný jazýček. Mohl by si ho totiž spálit.

Na maso s lupou

Gulášová polévka zdenního menu je na stole vminutě. Hned po první lžíci se bývalý kuchař zbrněnského Grandhotelu zamračí. „Maso aby člověk hledal lupou,“ říká Ježek, když lžící honí „nastavenou“ polévku. Připadá mu, že kuchař restaurace Pod Špilberkem jen do staršího guláše přidal vodu a nechal pokrm převařit. „Chuť polévky je sice dobrá, ale vní je jen jeden kousíček masa. A ještě ke všemu flaksovitého. Brambory nejsou vpolévce skoro žádné. Ty, co tam jsou, nenakrájel kuchař na kostky, ale nechal vní jen jakési odřezky,“ shrnuje odborník na vaření horkou tmavočervenou tekutinu.

Ani na druhé jídlo se nemusí dlouho čekat. Ostatně menu je přece od toho, aby se zákazník při polední pauze nasytil a rychle utíkal za svými povinnostmi. Host musí být mile překvapen. Porce je totiž veliká. Má však své mouchy, nad kterými lze přimhouřit oko.

„Hovězí maso je samo o sobě tuhé, ale španělský ptáček by mohl být měkčí,“ hodnotí Ježek svou porci. Nelíbí se mu například, že je na talíři málo šťávy. Druhou polovinu už jedl skoro suchou. „Navíc zřejmě zdejší kuchař zapomněl na správné ingredience, které do náplně patří. Zatímco se dobrý španělský ptáček neobejde bez vhořčici obaleného plátku masa, cibule, slaniny, okurku, špalíčku šunkového salámu a čtvrtky vejce natvrdo, vtomhle je ani ne polovina. Uvnitř je – a to mi vadí hodně – párek, který má tuhé střívko, jež host nepozře,“ rozebírá ikona testovacího týmu hodnocené jídlo.

Šopák naopak

Salát ze zeleniny, sýra a zálivky zná snad skoro každý. Šopský salát řečený „šopák“ si umí udělat kde kdo. „Očištěné a omyté okurky, rajčata a papriky se nakrájí na drobné kostičky, přidá se nadrobno nasekaná cibule, olej, ocet nebo citrónová šťáva, mletý černý pepř a trochu se to všechno osolí. Přidá se na kostičky nakrájený balkánský sýr nebo niva a zalije se to zálivkou,“ popisuje kuchař zhotelové kuchyně základní recept.

Možná právě proto se mu nelíbí, že lák je vespod misky plné zeleniny a vláčného sýra snezaměnitelnou chutí a vůní. „Je to naopak. Vkuchyni asi nalili do misky zálivku a pak na to nasypali zbylé ingredience,“ ušklíbne se Ježek. Podle něj je důležité při výrobě „šopáku“ nespěchat. Čas je totiž chuťovým nepřítelem jinak lahodného pokrmu. Salát je vždy lepší nechat hodinu odležet, pak lehce promíchat a servírovat. „Na talířky se to upraví do kopečku a povrch posype nastrouhaným sýrem. A jako třešnička na dortu přelije dresingem nebo zálivkou,“ přibližuje kuchař-praktik jednoduchý recept.

Autor: Pavel Mokrý

17.6.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Stavebnictví - Stavebnictví Stavební dělník 13 350 Kč Dělníci v oblasti výstavby budov. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 13350 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: První kontakt osobně Lipová 6, Brno, ÚT a ČT 13:00 - 14:00 hodin, Požadujeme dobrou fyzickou zdatnost. Práce ve výškách., , Souhlas zaměstnavatele se zaměstnaneckou kartou. Pracoviště: Staves.cz, družstvo - přízova, Přízova, č.p. 279, 602 00 Brno 2. Informace: David Doležel, . Gastronomie - Gastronomie Barman, výčepní 14 900 Kč Barmani. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14900 kč, mzda max. 16000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: První kontakt se zaměstnavatelem e-mailem, , Angličtina nebo hindština výhodou, znalost indické kuchyně, Souhlas zaměstnavatele se zaměstnaneckou kartou. Pracoviště: Taj tandoori, Vápenka, č.p. 3060, 636 00 Brno 36. Informace: Sunil Kumar, . Zdravotnictví - Zdravotnictví Pracovníci přímé obslužné péče v 24 000 Kč Pracovníci přímé obslužné péče v oblasti ambulantních a terénních služeb a pečovatelé v oblasti domácí péče Pracovník denního stacionáře. Požadované vzdělání: úso (vyučení s maturitou). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 24000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: OZZ, ČID či PID výhodou. Náplní práce je péče o klienty s ment. a zdrav. postižením. Nutná kreativita, schopnost vytvářet a vést program pro klienty, výhodou praxe v oblasti arteterapie, muzikoterapie, ergoterapie, zooterapie atp.. Pracoviště: Sdružení veleta, z.s. - libušina tř., Libušina třída, č.p. 570, 623 00 Brno 23. Informace: Matejovová, +420 777 794 510volatPo-Pá9.00-15.00hod.. Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 13 350 Kč Kuchaři (kromě šéfkuchařů) Kuchař. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13350 kč, mzda max. 14000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: První kontakt se zaměstnavatelem e-mailem, , Odborná znalost přípravy originálních indických pokrmů. Znalost hindštiny výhodou., , Souhlas zaměstnavatele se zaměstnaneckou kartou. Pracoviště: Taaj gastro s.r.o. - brno, Bělohorská, č.p. 3060, 636 00 Brno 36. Informace: Ing. Libor Bryša, +420 603 443 196.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Kometa v první půlce sezony: střelecká bída, příliš vyloučení, minus šest bodů

Kancelářská budova Dorn v Brně uspěla v Českých cenách za architekturu.

Architekti ocenili kancelářský Dorn i nástavbu na řopík ve Vratěníně

Krocení aut v Brně: i severně od centra chtějí modré zóny

Brno - Více než měsíc po spuštění druhé vlny modrých zón pocítily především severní oblasti Brna příliv parkujících aut. Některé radnice proto chtějí rezidentní parkování taky. Třeba Královo Pole.

První den výluky za plného provozu: zmatení lidé, plné autobusy a málo pokladen

Brno – Kde je ta zastávka? znělo v pondělí centrem Brna. Cestující vlakem zmátl první pracovní den historicky největší výluky na brněnském hlavním nádraží. Tisíce cestujících se kvůli opravám výhybek a zabezpečovacího zařízení od neděle na rok přesunuly především na dolní nádraží.

Dluh za Velkou cenu? Část zaplatí Brno a kraj, ministerstvo další peníze nepošle

Brno – Ve ztrátě dvaatřiceti milionů korun skončila letošní motocyklová Velká cena České republiky. Radní Brna a Jihomoravského kraje se v pondělí dohodli, že část chybějících peněz doplatí. Zbytek chtějí od ministerstva školství mládeže a tělovýchovy.

Sto litrů a dost. V obcích kvůli suchu omezují spotřebu vody

Brněnsko - Omezení spotřeby pitné vody platí od začátku prosince v obcích Vohančice, Běleč-Křepetov a místní části Lomnice-Veselí na Brněnsku. Kvůli suchu.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT