VYBRAT REGION
Zavřít mapu
SKÓRE ROVNOSTI: Zažili jste někdy šikanu?

Podnik pod dominantou Brna sází na menu

BRNO - Restaurace Pod Špilberkem nabízí hostům příjemné prostředí, ale i chutná jídla. Zákazník by ale měl přivřít oči nad drobnostmi

17.6.2007
SDÍLEJ:

Restaurace Pod Špilberkem na Husové uliciFoto: DENÍK/Petr Preclík

Václav Babinský byl, je a zřejmě i dlouho bude nejslavnějším zahradníkem v historii. Přestože se měl podle výučního listu věnovat zkrášlování květin a vykopávání plevele, strávil větší část svého života vjednom z nejukrutnějších vězení tehdejší rakouské monarchie – na brněnském hradě Špilberk. Pokud by byl vhradních kasematech dodnes, určitě by použil zahradní náčiní. Důvod? Aby se postupně prokopal do restaurace Pod Špilberkem.

Otázkou však zůstává, zda by byl nejznámější loupežník a vrah zdob dávno minulých šťastný, že se po mnoha dnech strávených vtunelu prokopal do podniku sídlícího vbrněnské Husově ulici. Na druhou stranu by rozhodně hlady netrpěl. Přesvědčil se o tom i testovací tým Brněnského Deníku Rovnost společně sbývalým kuchařem Grandhotelu Brno Karlem Ježkem.

Jestliže by se šestinásobný loupežník a vrah dostal až do útrob lokálu, určitě by vprvé řadě smekl před vzornou a pozornou obsluhou. Ať je host pán či kmán, zachází sním personál stejně. A tak to má být. Zákazník by neměl dlouho čekat, a tak servírka sjídelním listem je u stolu dřív, než by si návštěvník podniku vzpomněl na datum narození onoho „slavného“ zločince.

Jídelní list je pestrý a nabízí spousty pokrmů. Testovací tým si ale objednává denní menu. To si může zákazník vybrat až ze sedmi jídel, což je na střed města poměrně komfort. Ceny hlavních obědových jídel se včetně polévky pohybují okolo sedmdesáti korun. Pokud by se měl hodnotit poměr ceny ke kvalitě, mohl by testovací tým rovnou obodovat podnik jedničkou shvězdičkou. Zákazník však nesmí být gurmán a mít mlsný jazýček. Mohl by si ho totiž spálit.

Na maso s lupou

Gulášová polévka zdenního menu je na stole vminutě. Hned po první lžíci se bývalý kuchař zbrněnského Grandhotelu zamračí. „Maso aby člověk hledal lupou,“ říká Ježek, když lžící honí „nastavenou“ polévku. Připadá mu, že kuchař restaurace Pod Špilberkem jen do staršího guláše přidal vodu a nechal pokrm převařit. „Chuť polévky je sice dobrá, ale vní je jen jeden kousíček masa. A ještě ke všemu flaksovitého. Brambory nejsou vpolévce skoro žádné. Ty, co tam jsou, nenakrájel kuchař na kostky, ale nechal vní jen jakési odřezky,“ shrnuje odborník na vaření horkou tmavočervenou tekutinu.

Ani na druhé jídlo se nemusí dlouho čekat. Ostatně menu je přece od toho, aby se zákazník při polední pauze nasytil a rychle utíkal za svými povinnostmi. Host musí být mile překvapen. Porce je totiž veliká. Má však své mouchy, nad kterými lze přimhouřit oko.

„Hovězí maso je samo o sobě tuhé, ale španělský ptáček by mohl být měkčí,“ hodnotí Ježek svou porci. Nelíbí se mu například, že je na talíři málo šťávy. Druhou polovinu už jedl skoro suchou. „Navíc zřejmě zdejší kuchař zapomněl na správné ingredience, které do náplně patří. Zatímco se dobrý španělský ptáček neobejde bez vhořčici obaleného plátku masa, cibule, slaniny, okurku, špalíčku šunkového salámu a čtvrtky vejce natvrdo, vtomhle je ani ne polovina. Uvnitř je – a to mi vadí hodně – párek, který má tuhé střívko, jež host nepozře,“ rozebírá ikona testovacího týmu hodnocené jídlo.

Šopák naopak

Salát ze zeleniny, sýra a zálivky zná snad skoro každý. Šopský salát řečený „šopák“ si umí udělat kde kdo. „Očištěné a omyté okurky, rajčata a papriky se nakrájí na drobné kostičky, přidá se nadrobno nasekaná cibule, olej, ocet nebo citrónová šťáva, mletý černý pepř a trochu se to všechno osolí. Přidá se na kostičky nakrájený balkánský sýr nebo niva a zalije se to zálivkou,“ popisuje kuchař zhotelové kuchyně základní recept.

Možná právě proto se mu nelíbí, že lák je vespod misky plné zeleniny a vláčného sýra snezaměnitelnou chutí a vůní. „Je to naopak. Vkuchyni asi nalili do misky zálivku a pak na to nasypali zbylé ingredience,“ ušklíbne se Ježek. Podle něj je důležité při výrobě „šopáku“ nespěchat. Čas je totiž chuťovým nepřítelem jinak lahodného pokrmu. Salát je vždy lepší nechat hodinu odležet, pak lehce promíchat a servírovat. „Na talířky se to upraví do kopečku a povrch posype nastrouhaným sýrem. A jako třešnička na dortu přelije dresingem nebo zálivkou,“ přibližuje kuchař-praktik jednoduchý recept.

Autor: Pavel Mokrý

17.6.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Administrativa - Administrativa Administrativní pracovník 18 000 Kč Všeobecní administrativní pracovníci Pokladník, operátor pizzerie. Požadované vzdělání: bez vzdělání. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 18000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Náplň práce:, * Vedení agendy do systému objednávek, * Přijímání telefonických a elektronických objednávek, * Práce s pokladnou a interním systémem, kalkulace, * Komunikace se zákazníky a zaměstnanci pizzerie, , Požadujeme:, * Zdravotní průkaz pracovníka v potravinářství , * Časovou flexibilitu, práce i o víkendu, * Základy anglického jazyka výhodou, * Proaktivní přístup, , Nabízíme:, * Smlouva na HPP (zaučení DPP/DPČ), * Směnný provoz dle dohody, * Práci v mladém a dynamickém kolektivu s dobrou atmosférou, , Zaujali jsme Tě a chceš se k nám přidat, pošli co nejdříve svůj životopis na info@carusopizza.cz. Pracoviště: Caruso pizza, Bayerova, č.p. 576, 602 00 Brno 2. Informace: Piero Caruso, . Výroba - Výroba Provozní zámečníci, údržbáři 26 000 Kč Provozní zámečníci, údržbáři Pracovník údržby. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 26000 kč, mzda max. 26000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: První kontakt: e-mailem (uchazeči pošlou životopis e-mailem na adresu: fksystem@fksystem.cz - se jménem, bydlištěm, věkem a telefonním číslem), , Jsme vedoucí firmou v oblasti moření a pasivace nerezových ocelí v ČR a SR., Firma byla založena již v roce 1989., Zaměstnává cca 50 pracovníků., , Přijmeme pracovníka údržby., Pracovní náplň:, - provádění jednoduché údržby areálu firmy, strojů, zařízení a majetku firmy, vozového parku apod., Pracovní doba: Pondělí až pátek 7.00 - 15:30 hodin., Nástup: Možný ihned, hlavní pracovní poměr., , Požadujeme:, - odborné vzdělání v technickém oboru (zámečník, instalatér, elektrikář apod.), - technickou zručnost, - pracovitost, - čistý trestní rejstřík, - dobrý zdravotní stav, - ŘP sk.B výhodou, , Nabízíme:, - plat 26.000,- Kč, - firemní benefity, - odměny, - perspektivní, zajímavé a dlouhodobé zaměstnání, - výborné pracovní zázemí, , Místo výkonu práce: Chrlická 661, Modřice (od 1.11 2019 ul. Karásek, Brno - Řečkovice). Pracoviště: Fk system - povrchové úpravy, s.r.o., Chrlická, č.p. 661, 664 42 Modřice. Informace: Hana Hrbková, +420 547 357 085-8. Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič skupiny B 18 000 Kč Řidiči osobních a malých dodávkových automobilů (kromě taxikářů a řidičů dopravy nemocných a raněných) řidič dodávkového automobilu. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 18000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Nejprve si telefonicky domluvit schůzku, Požadujeme ŘP sk.B, čistý rejstřík trestů. Pracoviště: Smerhan s.r.o.-prac., 602 00 Brno 2. Informace: Pavla Šmerhanová, +420 724 760 538. Výroba - Výroba Montážní dělník 12 500 Kč Montážní dělníci výrobků z kombinovaných materiálů. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 12500 kč. Volných pracovních míst: 25. Poznámka: První kontakt e-mailem nebo telefonicky (15-17 hod.), Krátkodobé zaměstnání.. Pracoviště: Yp stavební cz s.r.o. - 02, Brněnská, č.p. 420, 664 82 Říčany u Brna. Informace: Pobihun, +420 775 217 252.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Přichystal (vlevo) při zápase s Malým z Otrokovic.
1

Líšeň vzkvétá a vévodí třetí lize. Pomáhá kanonýr ze Zbrojovky Přichystal

Charita slavila svůj den před Janáčkovým divadlem v Brně.
8

Charita slavila svůj den. Lidem ukázala, jak mohou pomáhat bezdomovcům

SOUTĚŽ: Vyhrajte lístky na degustaci létajícího pivovaru Pivečka v Brně

Brno /SOUTĚŽ/ - Soutěžte s Deníkem Rovnost a brněnskou pivnicí Lucky Bastard Beerhouse o vstupenky na řízenou degustaci minipivovaru Pivečka. Degustace se koná v pivnici v brněnské ulici bratří Čapků a provede jí sládek pivovaru Tomislav Pivečka.

VOLEBNÍ ONLINE: Ptejte se kandidáta do senátu Jaromíra Ostrého, odpoví online

Brno - Otázky kandidátovi do Senátu ČR Jaromírovi Ostrému můžete podávat už nyní. Nestraník za hnutí ANO na ně odpoví ve středu 26. září 2018 od 10 hodin v předvolebním online rozhovoru.

Naši prvňáčci: představíme školáky ze ZŠ Křídlovická v Brně

Jižní Morava – Spolu se začátkem nového školního roku startuje druhý ročník úspěšného a oblíbeného projektu Deníku - Naši prvňáčci. První společná tabla letočních prvňáků z vašeho regionu najdete vždy ve středečním tištěném vydání Deníku Rovnost. Tentokrát, 26. září 2018, představíme prvňáky ze ZŠ Křídlovická v Brně.

Chtěli ji znásilnit, svěřily se děti. Šikanu nahlásily už dva a půl tisíce žáků

Brno /ANKETA/ - Kamarádku šikanují, fyzicky i psychicky. Dokonce už ji chtěli i znásilnit. Chce být silná, ale už to dlouho nevydrží. I s takovými problémy se svěřují děti brněnskému projektu Nenech to být. V online schránce důvěry nahlásilo případy šikany už přes dva a půl tisíce žáků.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT