MOSTY V MODŘICÍCH. Na spojnici rychlostní silnice R52 a dálnice D2, která je hlavním tahem do nákupního centra Olympia, dělníci postaví čtyři mosty. Dva z celkových šesti vznikly loni. Už tehdy se objevily problémy. „Nelíbilo se nám, že objízdné trasy vedly přes Modřice, protože se zvýšil počet aut ve městě," vysvětlil starosta Josef Šiška. Denně po dopravní tepně projede až dvacet tisíc aut. Na objížďku se obyvatelé netěší. „Respektuji, že se mosty musejí opravit, ale obávám se kolon," svěřil se například Pavel Moudrý z Modřic. Oprava bude stát téměř 120 milionů korun. Projekt skončí v říjnu.

PRŮTAH KUŘIMÍ. Omezení dopravy čeká letos také Kuřim. Silničáři tam začnou stavět průtah městem o celkové délce dvou kilometrů. Výměny se dočká povrch silnice od výjezdu od Čebína až po nájezd na okružní křižovatku směrem na Brno. Silnice dostane nový asfaltový plášť s přídavkem drcené gumy ke snížení hluku. Průtah povede Tišnovskou a Tyršovou ulicí a město kvůli tomu čeká částečná uzavírka. „Stavbě předejdou opravy kanalizace a vodovodu a souběžně i chodníků, parkovišť, zeleně a veřejného osvětlení," vyjmenoval starosta Kuřimi Drago Sukalovský. Kromě oprav silnice dopravu zkomplikuje v létě rekonstrukce železniční trati do brněnského Králova Pole. V období od června do konce prázdnin bude uzavřená úplně. Náklady na projekt tvoří dvacet milionů. Stavba skončí v říjnu.

NOVÉ ZASTÁVKY. Na průtahu mezi městysem Pozořice a obcí Sivice začnou pracovat zaměstnanci stavebních firem v březnu. „Podle plánů bude silnice dokončená v září," uvedl Mutl. Dělníci úplně vymění povrch silnice a v zálivech postaví nové autobusové zastávky. I tam se místní musejí připravit na dopravní potíže. „V létě bude ve směru do Pozořic platit zákaz vjezdu autobusové a nákladní dopravy. Jednáme s dopravcem o kyvadlové dopravě nebo objízdné trase přes Hostěnice a Mokrou-Horákov. Každopádně to bude o prázdninách, takže školáky autobusová výluka nezasáhne," ujistil místostarosta Petr Hromek. Náklady na téměř dvoukilometrový průtah obnášejí padesát milionů korun.