Do konce roku začneme stavět víceúčelový dům. Ten kromě kanceláří a bytů nabídne lidem na Římském náměstí i obchody, služby a veřejné záchody. Zanikne tak nevzhledné parkoviště, které postavili minulí majitelé naší firmy na místě zbourané tržnice. Takové plány měli před rokem představitelé společnosti Římák. Stavět ale nezačali. A naopak radnici i mnohé Brňany naštvali tím, že parkoviště ohradili mobilním plotem.

Oplocení je asi dva metry vysoké a podobá se těm, které chrání parcely s rozestavěnými domy. „Jenže tady dům nikdo nestaví. Na místě uvidíte jen na parkující auta. Není to nic hezkého, když po cestě od Masarykovy ulice narazíte po Františkánské najednou na plot doplněný jakýmisi svodidly, který zabírá polovinu šířky ulice," kritizoval situaci například Brňan Adam Žáček.

Plot uprostřed města se nelíbí ani Janě Černé. „Už roky se mluví o opravě náměstí a místo toho tady postavili parkoviště s plotem. Nevím, co si pomyslí turisté, kteří sem přijedou," řekla.

Firma Římák má s parkovištěm na náměstí problémy od léta předminulého roku. Nelegálně kolem něj postavila plůtek a z jedné strany dokonce zeď. Tu na příkaz stavebního úřadu zbourala loni a nahradila ji sloupky spojenými drátem. I ty musely pryč.

Ale ani současné oplocení se představitelům radnice Brna-středu nelíbí. „Pochopil bych oplocení staveniště. Ale jakákoliv jiná stavba tam nepatří," řekl starosta Libor Šťástka. Dodal, že nechá prověřit, zda plot není na místě proti předpisům.

Za firmu Římák komunikuje Martin Kriak. Ten je místopředsedou představenstva společnosti Czech Land Invest, která Římák vlastní. „Ani mně se plot nelíbí. Ale na místě se srocovali bezdomovci, močili tam, několikrát se tam objevila černá skládka. A Také tam parkovala cizí auta. Jenže zídku se sloupky po bývalém vlastníkovi jsme museli zbourat. Přestože podle mne vypadala lépe," bránil se Kriak.

Dodal, že doufá v to, že plot brzy zmizí. „Vyřizujeme povolení pro postavení hezčího ohrazení ze sloupků," sdělil.

A zdůraznil, že ani slibovaného pětipatrového domu na místě bývalé tržnice se společnost nevzdává. Stavbu zdrželo vyřizování potřebných povolení. „Teď hlavně čekáme na změnu regulačního plánu. Procházíme administrativním kolečkem a snažíme se, abychom mohli stavět. Rozhodně to není tak, že stavbu zdržujeme," řekl Kriak.

Regulační plán omezuje nové budovy stavěné v památkově cenném centru. Jeho změnu firma potřebuje už proto, aby mohla postavit dům vyšší, než jsou čtyři patra. Ty povoluje plán nyní.

Podle Šťástky radnice proti stavbě není. „Dostavění některých částí náměstí předpokládá vítězná architektonická studie jeho podoby. Jen hlídáme, aby se jí stavebníci řídili," řekl starosta.

Společnost Římák proti vůli města jít nechce. „Snažíme se, aby se budova do prostředí maximálně hodila. Postavíme ji v souladu se záměry Brna," ujistil. Dodal, že dům nabídne obchody, kanceláře a možná i byty.

Právě až do plánovaného zastavění některých proluk na náměstí není reálná jeho naplánovaná rekonstrukce. „Byl by to nesmysl. Například opravenou dlažbu by stavební stroje zničily," upozornil starosta Šťástka.