VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Řízky i domácí vývar: žáci vařili jak šéfkuchař

Brno /REPORTÁŽ, FOTOGALERIE/ - Nepřesolit, nepřipálit, nerozvařit, nevylít, a ještě navíc pěkně naservírovat. Starosti kuchařů trápily ve středu a v pátek i žáky šesti brněnských základních škol. Sedmáci, osmáci a deváťáci se totiž v kuchařské soutěži pořádané brněnským magistrátem utkali o titul Kuchař kadet.

18.6.2011
SDÍLEJ:

Sedmáci, osmáci a deváťáci se v kuchařské soutěži pořádané brněnským magistrátem utkali o titul Kuchař kadet.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

A za jejich výkony by se nemuseli stydět ani zkušení profesionálové. Zapotila se i pětičlenná porota, jejíž členkou byla i redaktorka Brněnského deníku Rovnost. Vybrat mezi výbornými jídly byl totiž tvrdý oříšek.

Přestože je teprve půl osmé ráno, ve Škole zážitkového vaření Rustical na brněnském Červeném kopci už všichni myslí na oběd. A ne na ledajaký. Čtyři čtyřčlenné týmy školáků se právě pouštějí do vlastnoruční výroby tříchodového menu, na jehož přípravu mají sto minut. „Učitelé mohou radit, ale nesmějí pomáhat,“ připomíná těsně před startem Lenka Blaštíková ze Školy zážitkového vaření.

Za malou chvíli už se školáci dávají do krájení, loupání, mixování či obalování. Čtveřice chlapců ze Základní školy Chalabalova bojuje se sekanou, jejich spolužačky plní kuřecí kapsu špenátem a hermelínem.

Tým ze Základní školy Heyrovského zase sází na ručně vyráběné játrové knedlíčky do vývaru. Vrásky na čele jim ale přidělává kokosová bábovka. Nemohou ji vyklopit z formy. „Musíš ji obrátit a na formu hodit mokrý hadr. Bábovka pak časem vypadne,“ radí začínajícím kuchařům porotkyně Libuše Šílová ze školní jídelny Nádvorní.

Po uplynutí stominutového limitu zasedám s dalšími porotci k hodnocení. Čtyři polévky, čtyři hlavní jídla, čtyři zákusky. I když od každého jídla jen ochutnáme, dvanáct chodů nám dá pořádně zabrat. Sekaná je bohužel přesolená, ale další jídla nemají chybu.

Největší úspěch slaví piškotový dortík s jahodami, který by nezahanbil žádnou restauraci. Děvčata ze školy v Měšťanské ulici nakonec i díky němu vyhrávají a postupují do finále. Společnost jim tam bude dělat i dívčí tým z Chalabalovy se svou výbornou kuřecí kapsou.

Další čtyři školy měří své síly v pátek ráno. Konkurence je opět veliká. Kluci ze Základní školy Jana Broskvy vaří hovězí steak. Mladí kuchaři ze školy v Husově ulici zase chystají knedlo–vepřo– zelo. A nebojí se ani výroby bramborového knedlíku. „A sakra,“ zaznívá najednou z jejich koutu kuchyně. Hoši nešťastně hledí na podlahu, kde se válí hotové maso. S knedlíky tak smutní kuchaři servírují jen zelí. Za jeho vyváženou chuť však od všech sklízí velkou pochvalu.

Řízek v jogurtu

Na postup to ale nestačí. Do odpoledního finále posíláme tři kluky a dívku ze Základní školy Milénova za skvělou gulášovou polévku a řízek naložený v jogurtu. A ještě lepší je brokolicová polévka a kuřecí plátky s nivovou omáčkou od slečen ze školy Jana Broskvy.

Oba tyto týmy se musejí do vaření pustit znovu už za několik hodin, kdy začíná finále. A nervozita je na mladých kuchařích znát. Tentokrát se sice nic nevysype, párkrát však řinčí rozbité sklo. A před vyhlašováním výsledků se některým soutěžícím klepou i ruce.

A lehko není ani nám v porotě. Jídla jsou snad ještě lepší než poprvé a objevily se i drobné zlepšováky. Tým z Milénovy se dokonce rozhodl udělat místo kupovaných domácí krokety. Jejich menu sice nakonec skončí na třetím místě, ale nejlepší tým má jen o pár bodů víc. A radost z dobře uvařeného jídla mohou mít všichni soutěžící bez ohledu na umístění. Jejich rodiče jim teď bez obav svěří i přípravu nedělního oběda.

Vítězné menu
Iva Podborská, Terezie Vystavělová, Markéta Valná a Vendula Pokorná ze Základní školy Měšťanská zvítězily s tímto menu:
– brokolicový krém s rozpečenou bagetkou
– kuřecí řízky v čerstvé housce, farmářské brambory s tymiánem, salát
– piškotové dortíčky s jahodami

Autor: Zuzana Taušová

18.6.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Hokejisté olomoucké Mory přivítali na domácím ledě Kometu. Porazili Brňany 3:2 po prodloužení.
AKTUALIZOVÁNO
19

Pět v řadě. Kometa prohrála i v Olomouci, v prodloužení ji srazil spící střelec

Ilustrační foto.

Krajský rozpočet je přebytkový, dvě miliardy míří na opravy silnic a dopravu

AKTUALIZOVÁNO

Zbrojovka zlomila jihlavské prokletí a dál uniká ze dna

Jihlava, Brno /FOTOGALERIE/ – Pět zápasů a stop. Delší trvání série porážek na hřišti Jihlavy už fotbalisté prvoligové Zbrojovky nedovolili. V patnáctém kole prolomili na Vysočině s grácií nepříznivou sérii, když po přesvědčivém výkonu zvítězili 2:0 a udělali další důležitý krok za záchranou v nejvyšší soutěži. „Podařilo se nám tady vyhrát po iks letech, navíc jsou to strašně důležité tři body, takže velká spokojenost,“ radoval se brněnský gólman Dušan Melichárek.

Dům z židlí zaujal porotu. Chybík a Krištof získali prestižní cenu

Brno – Velký úspěch zaznamenali brněnští architekti Ondřej Chybík a Michal Krištof. Získali hlavní cenu ve 24. ročníku Grand Prix Architektů 2017 za zrekonstruovanou budovu Galerie nábytku, která stojí v brněnských Vinohradech.

Soud propustil Rusa obviněného ze znásilnění nezletilé. Vyhoštění platí

Brno - Znovu bude svobodně chodit, ale ne na českém území. Soud propustil z vazby pětašedesátiletého Rusa Valeriye Lebedeva, který podle obvinění v roce 2011 a 2012 čtyřikrát znásilnil patnáctiletou dívku. Kvůli jejímu pronásledování a ukradení osobních materiálů však nesmí muž vstoupit pět let na území České republiky a dostal dvouletou podmínku. Rozsudek je zatím nepravomocný. 

Klubovna i rozhledna. Brňané rozdělili miliony z participativního rozpočtu

Brno /INFOGRAFIKA/ - Šestnáct z čtyřiaosmdesáti návrhů v projektu Dáme na vás dostane peníze z rozpočtu. Získaly nejvíce hlasů Brňanů. Studie na bezpečnou stezku pro chodce a cyklisty, která propojí Žebětín a Bystrc s Kohoutovicemi. Návrh, který v hlasování projektu Dáme na vás Brňany zaujal nejvíce. Hlasování skončilo v noci na čtvrtek. Lidé podpořili také třeba stavbu rozhledny v oboře Holedná. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT