Letošní pětapadesátý ročník je hlavní partnerskou zemí Turecko. „Za posledních deset let se obrat vzájemného obchodu s Českou republikou zvýšil více než desetinásobně a dále roste i díky významným českým dodávkám energetických zařízení. Přesto je pro české podnikatele Turecko stále velkou ale vzdálenou zemí, která je nemusí zajímat. To z mého pohledu ale není pravda," podotkl turecký obchodní rada Necmi Uğurlu.

Letošní veletrh má asi o pětinu menší účast oproti minulému ročníku. „Jde o srovnatelné číslo s rokem 2011. V sudých letech, kdy se nekonají významné oborové veletrhy v Německu, je počet vystavovatelů vyšší," řekl ředitel akce Jiří Rousek.

V pavilonech návštěvníci uvidí špičkovou techniku a z doprovodného programu si mohou prohlédnout například soutěž mladých obráběčů, fungující balicí linku nebo navštívit Šalinapub, což je výčep Starobrna na kolejích. „Součástí veletrhu bude i robotický park. V něm bude například robot, který umí natočit půllitr piva i se správnou pěnou," sdělil Jan Prokš z Českomoravské elektrotechnické asociace.